"Medeniyetler şehri", ziyaretçilerini bekliyor
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Nemrut Dağı, Perre Antik Kenti, Cendere Köprüsü gibi tarihi alanları ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Adıyaman, bölgenin gözde turizm şehirlerinden olmayı hedefliyor
Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken "medeniyetler şehri" Adıyaman, adından turizmle söz ettirmek istiyor.
Ev sahipliği yaptığı çeşitli medeniyetlerin bıraktığı çok sayıda tarihi esere sahip kent, Atatürk Baraj Gölü ve çevresindeki doğal güzelliklerle de ilgi görüyor.
Yerli ve yabancı turistlerin daha çok Nemrut Dağı ile tanıdığı Adıyaman, kardeşlik ve huzur ortamıyla da bölgenin örnek şehirlerinden biri.
Sahip olduğu değerlerle turizm pastasından daha fazla pay almak isteyen şehir, Adıyaman Valiliği ve Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yaptığı tanıtım çalışmalarıyla adını duyurmaya çalışıyor.
Çalışmalar çerçevesinde bölgenin tarihi değerlerinin ele alındığı belgesel çekilerek çok sayıda dile çevrildi.
-Devasa heykelleriyle Nemrut
Kahta ilçesi sınırlarında yer alan Nemrut Dağı ören yeri, kent merkezine 87, ilçe merkezine 43 kilometre uzaklıktadır. Doğu Toros sıradağları üzerinde 2 bin 206 metre yükseklikte yer alan ören yeri, Fırat Nehri geçitlerine ve ovaya hakim bir tepe üzerinde bulunuyor.
Kommagene Kralı I. Antiochos için yapılan anıt mezar üzerinde, kırma ve çakıl taşları yığılarak bir tümülüs oluşturulmuş ve tümülüsün etrafındaki teraslar üzerine ateş sunağı ve Greko-Pers üslubunda dev heykel ve kabartma steller yapılmıştır.
Çok sayıda turist, tahtlar üzerinde sıralar halinde oturmuş dev heykelleriyle ilgi çeken Nemrut Dağı'nın teraslarında, güneşin doğuşunu ve batışını izlemek için Adıyaman'a geliyor.
-Perre Antik Kenti ve Cendere Köprüsü
Kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Pirin köyündeki kalıntılarda, 200 civarında kaya mezarı ve yerleşim yeri bulunmaktadır. Antik çağdan kalan bu nekropol ve çevresinin, Kommageneliler döneminde önemli bir yerleşim merkezi olduğu ve Romalılar döneminde geliştiği belirtiliyor.
Girişleri kabartmalarla süslenmiş kayalar oyularak yapılan mezar odaları, birbirlerine geçişlidir ve içerisinde lahitler yer almaktadır.
Adıyaman'a 55 kilometre uzaklıktaki Cendere Köprüsü ise Kahta çayının en çok daraldığı kesimde, iki ana kaya üzerinde 92 iri kesme taştan yapılan bir büyük kemer ve doğu tarafındaki küçük bir tali kemerden oluşur.
Köprü, depreme karşı korunacak şekilde, sütunlara köprüye esneklik payı verilerek inşa edilmiş.
-Arsameia ören yeri, Karakuş tümülüsü
Güneyindeki tören yolunda Mitras'ın kabartma steli, ayin platformu üzerinde Antiochos-Heracles tokalaşma steli ve bunun önünde döneminin Anadolu'da bilinen en büyük kitabesinin yer aldığı Arsameia ören yeri, kente 63 kilometre uzaklıktadır.
Kitabenin bulunduğu yerde 150 basamakla aşağı inen ve kutsal amaçla kullanıldığı belirtilen dehliz ve üst kısımda ise saray kalıntıları yer almaktadır. Tepe üzerindeki platformda Mithridathes Callinichos'un mezar tapınağı ve sarayı bulunuyor.
Ayrıca kente 17 kilometre uzaklıktaki Taşgedik köyü sınırlarındaki Haydaran ile 40 kilometre uzaklıktaki Turuş kaya mezarları da önemli tarihi alanlardandır.
Adıyaman-Kahta girişindeki Karakuş Tümülüsü ise Kommagene Kralı II. Mithridates tarafından annesi İsas adına yaptırılmıştır.
Anıt mezar, sütun üzerindeki kartaldan dolayı Karakuş tümülüsü olarak anılmaktadır.
-İnanç turizmi
Dulkadiroğulları döneminde yapıldığı belirtilen kent merkezindeki Ulu Cami, birçok kez onarımdan geçmiştir.
Samsat ilçesindeki Hazreti Safvan bin Muattal Türbesi, inanç turizmi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Türbe ve çevresinde önemli düzenleme çalışmaları yapılıyor. Kentte çok sayıda sahabe kabri bulunduğu biliniyor.
Kent merkezindeki St. Petrus ve St. Pavlus Kilisesi'nin 1905 tarihli kitabesinden, oldukça eski olduğu anlaşılıyor. Tescilli bir yapı olan Süryani kilisesi, halen cemaati tarafından kullanılmaktadır.
GAP kapsamındaki Adıyaman'da, Atatürk Baraj gölü ve çevresindeki doğal güzellikler de bölge turizmine önemli ölçüde katkı sağlıyor. Gölde balıkçılık ve su sporları yapılıyor.