Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya tahvilleri, küresel ekonomik toparlanmanın hız kazanmakta olduğuna yönelik işaretlerin, yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklardan çıkarak daha fazla getrili alternatiflere yöneltmesi sonucu değer kaybetti.

Yatırımcıların 10 yıl vadeli Almanya tahvilleri yerine aynı vadede İtalya tahvilleri tutmak için istedikleri ekstra faiz, İtalya'da sanayi siparişlerinin Mart ayında ekonomistlerin tahminlerinden daha fazla arttığını gösteren veri sonrası, Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. İspanya tahvilleri yükselişini dördüncü güne taşıdı. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi son yedi haftanın en yüksek seviyesine yaklaştı ve Hollanda tahvilleri iki gün süren kazancını tersine çevirdi.

Londra'da Royal Bank of Canada'nın Avrupa faiz stratejisti Norbert Aul, "Almanya tahvilleri açık bir şekilde zengin tarafta işlem görüyor," dedi ve "Son bir haftada gördüğümüz, Alman tahvillerinin faiz bazında yukarı yönde harekete çaba göstermesi ve bu durum yalnızca, spesifik zayıf veri gördüğümüzde yolundan çıkacak" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ya da 0.0 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 10:28'de, yüzde 1.36'ya çıktı. Bu kağıdın faizi 15 Mayıs'ta yüzde 1.41 ile 25 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Faiz Haziran ayında yüzde 1.127 ile rekor seviyeye gerilemişti. Şubat 2023'te vadesi dolacak yüzde 1.5 faizli tahvilin fiyatı, 0.28 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 2.80 euro düşerek 101.295'e indi.

İki yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek eksi 0.017'ye geldi. Negatif faiz, tahvili vadesi dolana kadar elinde tutan yatırımcının, onu almak için ödediği paradan daha azını geri alacağı anlamına geliyor.