Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:20'de güncellendi)

ABD doları, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ekonomide güvenilir ve istikrarlı bir ilerleme olması durumunda merkez bankasının ilerleyen toplantılarıyla birlikte aylık tahvil alımlarında azaltmaya gidebileceğini söylemesinin ardından diğer büyük para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı.

Dolar, Bernanke'nin ABD ekonomisinin yüksek işsizlik ve hükümet giderlerindeki kesintiler nedeniyle yavaş ilerlediğini ve politikada erken bir daraltmaya gitmenin toparlanmayı tehlikeye sokabileceğini söylemesinin ardından euro karışısında erken saatlerde bir haftadaki en düşük seviyeyi gördü. Yen, Bank of Japan'ın parasal tabanını iki yılda iki katına çıkaracağını onaylayarak tahvil faizlerini artırma konusunda şüpheleri olmadığını göstermesi ile, dolar ve euro karşısında geriledi.

Stamford'ta bulunan Faros Trading LLC yöneticisi Brad Bechtel, "Bernanke'nin yorumları ABD doları alıcılarını teşvik etti" yorumunu yaptı.

Dolar erken saatlerde euro başına 1.2998 dolara düşerek 14 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından yüzde 0.2 yükselerek New York saati ile 11:09'da euro başına 1.2886 dolar oldu. Yen yüzde 0.8 düşüşle euro başına 133.32 yen olurken erken saatlerde Ocak 2010'dan bu yana en düşük değeri olan euro başına 133.80 yeni görmüştü. Yen dolar karşısında ise gün içerisinde Ekim 2008'den bu yana en zayıf seviyesi 103.61 yeni görmesinin ardından yüzde 0.9 düşerek 103.41 yen oldu.

(19:20'de güncellendi)