Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Küresel hisse senetleri, Çin'de imalat sanayinin son yedi ayda ilk kez beklenmedik bir düşüş göstermesi ve Fed'in tahvil alımlarını daraltacağı spekülasyonu ile birlikte, Fukushima felaketinden bu yana en hızlı düşüşünü gösteren Japonya hisselerinin öncülüğünde değer kaybederken, metaller düştü. Yen ve ABD Hazine tahvilleri değer kazandı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 08:41'de yüzde 1.2 aşağıda seyrediyordu. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 6.9 ile Mart 2011'den bu yana en hızlı düşüşünü gösterirken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde yüzde 1 geriledi ve güniçinde yüzde 1.4'lük kaybının bir kısmını geri aldı. Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı ve dolar karşısında yüzde 1.5 yükselerek 101.66 oldu. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, dün 11 baz puan yükseldikten sonra bugün dört baz puan düşerek yüzde 2'ye geldi. Bakır yüzde 3.1 ve petrol yüzde 1.5 değer kaybetti.

Çin'de imalat sanayi, HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in öncü verisine göre, beklenmedik bir şekilde daraldı ve son yedi ayda ilk kez daralma gösterdi. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, dün Kongre'de yaptığı konuşmada, politika yapıcıların varlık alımlarının hızını yavaşlatmayı tartışmaları ile birlikte, teşviklerden erken çıkılmasının ABD ekonomisinde toparlanmayı tehlikeye sokacağını söyledi. Japonya'da Topix Endeksi, tüm dünyada merkez bankalarının büyümeyi desteklemek için teşvik tedbirlerine gitmesi ile birlikte, yılın başından bu yana yüzde 48 yükselirken, S&P 500 Endeksi geçen hafta reor üstüne rekor kırdı.

Kopenhag'da PFA Pension A/S kıdemli stratejisti Witold Bahrke, "Bu sabah, hem para politikası hem de makro temel göstergelerden gelen negatif sinyallerle birlikte, riskli varlıklar için tam bir fırtına gördük," dedi ve "Parasal genişleme korkuları dün yoğunlaştı ve bu durum, aşırı merkez bankası manipüle piyasada etkili olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

(15:50'de güncellendi)