Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in imalat üretiminin beklenmedik şekilde daralması ve yenin güçlenmesiyle Japon hisselerinin çakılması üzerine Asya Borsaları sert satış gördü; MSCI Asya Pasifik Endeksi Kasım 2011'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

Japon Nikkei 225 Endeksi ve Topix Endeksi'nin yüzde 6 ile 2011'deki depremden bu yana en sert düşüşünü kaydetesinin ardından Osaka'da işlem gören endeks vadelilerinin işlemleri durduruldu. Çİn'in en büyük bakır üreticisi Jiangxi Copper Co. yzüde 3.3 değer kaybetti. Toyota Motor Corp., bölgedeki ihracatçıların Fed'in teşvikleri azaltacağı spekülasyonuyla geri adım atması üzerine yüzde 4.1 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 3.1 kayıpla 139 puana geriledi. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 8 hisse değer kaybetti. Japonya Merkez Bankası'nın teşvik önlemlerini artırması ve ABD ekonomisinin iyileşmesiyle Japon hisselerin ralli yapması üzerine endeks bu yıl yüzde 11 yükselmişti. Fed Başkanı Ben S. Bernanke dün parasal genişlemeden erken çıkışın ABD'nin ekonomik toparlanmasını riske atacağını söylemişti.

Piyasanın düzeltme için bahane aradığını belirten AMP Capital Investors Ltd.'ın yatırım stratejileri müdürü Shane Oliver, Bernanke'nin yorumları ve Çin'in PMI verilerinin satışları tetiklediğini, teknik olarak Japon hisselerinin aşırı alınmış olduğunu, bu nedenle de düzeltme eğiliminde olduğunu söyledi.