Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:02'de güncellendi)

Gelişen piyasa hisseleri Çin'de zayıf çıkan imalat verilerin küresel ekonomide yavaşlama olduğu endişelerini artırmasıyla Rusya ve Güney Afrika hisseleri öncülüğünde son 10 ayın en sert düşüşüne doğru ilerledi.

Rusya'nın en büyük gaz üreticisi OAO Gazprom, ham petrolün kayıplarını 3. güne taşımasıyla yüzde 4.3 düşerken, Brezilyalı Vale SA son bir ayın en büyük kaybını yaşadı. Dünyanın en büyük çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Taipei'de Haziran ayından bu yana en sert düşüşü kaydetti. Güney Afrika randı ABD doları karşısında erken saatlerde yüzde 1.3'e varan kayıplar yaşarken, merkez bankasının faiz oranını sabit tutmasıyla kayıplarını toparladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 2.3 kayıpla New York saatiyle 10.57'de 1,024.43 puana inerek 23 Haziran'dan bu yana en sert düşüşünü yaptı. Endeksin 30 günlük volatilitesi 12.5'e yükselerek 7 ayın zirvesine çıktı. Çin'in öncü imalat verisi 7 aydır ilk kez daraldı. Fed Başkanı Ben S. Bernanke dün istihdam piyasasındaki ilerlemeler devam eder ve sürdürülebilir bir kazanç sağlanacağından emin olunursa merkez bankasının varlık alımlarını azaltabileceğini söyledi.

New York merkezli Marketfield Asset Management Başkanı Mizhael Shaoul, "Kötü Çin verileri geldi. Çin aktivite konusunda gözle görülür bir durulmanın eşiğine geliniyor. Bu da gelişen piyasalar kompleksi için önemlidir" ifadelerini kullandı.

Gelişen ülkeler göstergesindeki 10 grubun tamamı düşerken, enerji ve teknoloji hisseleri yüzde 2.6 değer kaybetti.

(19:02'de güncellendi)