Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:25'te güncellendi)

Altın, Çin'de imalat sanayinin yedi ayda ilk kez beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından "güvenli liman" talebinin artması ve hisse senetlerindeki düşüş ile birlikte değer kazandı ve iki günlük düşüşünü tersine çevirdi.

Çin'de öncü imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) analistlerin tahminlerinin altında kaldı ve 50 seviyesinin altına düşerek daralmayı işaret etti. Emtia grubu ve hisse senetleri, Japonya hisselerinin iki sene önceki Fukushima felaketinden bu yana en hızlı düşüşünü göstermesi ile birlikte hızlı düşüşler gerçekleştirdi. Altın ayrıca, doların değer kaybetmesinden de destek buldu.

Marex North America LLC işlemcisi Carlos Peres-Santalla, "Bugün herşeyin bulanık görünmesiyle tedirginleşen yatırımcılar altına dönüyorlar. Dolarda yaşanan zayıflık da altını destekler nitelikte" yorumunu yaptı.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.3 yükselerek, New York saati ile 10:24'te, ons başına 1,384.90 dolara çıktı.

Spot altın dün, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin Kongre'de yaptığı konuşmanın başında, teşviklerden erken çıkışın ekonomik büyümeyi tehlikeye sokabileceğini söylemesinin ardından, konuşmasının ilerleyen bölümünde, istihdam piyasasındaki iyileşmenin sürdürülebilir olması durumunda teşviklerin azaltılabileceğini belirtmesi ile birlikte, güniçinde yüzde 2.8 kadar yükseldi ve yüzde 1.6 kadar düşerken, günü yüzde 0.7 kayıpla kapattı.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller başkanı David Govett, "Altın piyasasının şu anda her ne olursa olsun gerçek bir yönü yok," dedi ve "Hareketler gerçekleştirilen işlemlerin çeşidi nedeniyle yoğun bir şekilde abartılı ve bu hareketler sona erdiğinde piyasa genellikle başladığı yere geri dönüyor" yorumunda bulundu.

Altın bu yıl yatırımcıların sarı metale olan güvenlerini kaybetmesi ve Fed'in teşvik oranını düşüreceği endişeleriyle beraber düne kadar yüzde 18 değer kaybı yaşadı.

Temmuz vadeli gümüş kontratları yüzde 0.4 düşerek ons başına 22.38 dolara indi.

(18:25'te güncellendi)