Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel krize giden yolda riskli mortgage destekli varlıklara iyi not vermelerinden ötürü yaylım ateşine tutulan kredi derecelendirme kuruluşları, şimdi de ABD konut piyasasındaki sıçramanın etkisini hatalı değerlendirmiş oldukları gerekçesiyle eleştirilerle karşı karşıya kaldı.

ABD'nin neredeyse tüm şehirlerinde artan konut fiyatları, bir dönem değersiz görülen mortgage tahvillerinin artık yeniden yatırım notunu hak ediyor olabileceği ve böylece emeklilik ve yatırım fonları gibi geleneksel yatırımcıların alım yapabileceği anlamına geliyor.

Ancak bu notlara çok fazla kulak asmayan ve sayısı giderek artan yatırımcılar, Standard&Poor's, Moody's ve Fitch Ratings'in ilerleme kaydeden temellere uygun notlar vermediklerini söylüyor.

Reyting kuruluşlarının bu araçların notlarında çok yanlışlık yaptığını belirten Pine River'ın analistlerinden Colin Teichholtz, kredi kuruluşlarının mevzunun çok dışında kaldığını ve önemsenmediğini savundu.

Bank of America Merrill Lync, 900 milyar dolarlık hükümet garantisinde olmayan mortgage tahvili piyasasının yüzde 10'unun yatırım notunda değerlendirildiğini tahmin ediyor. 400 Capital'ın kurucusu Chris Hentemann, 200-250 milyar dolarlık mortgage tahvilinin yatırım notu özelliği taşıdığını düşünüyor.