Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri,  Çin imalatında daralma olduğunu gösteren veri ve Avrupa ve Japonya'da hisse senetlerindeki hızlı düşüşlerle birlikte, gerileyerek, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin düşüşünü ikinci güne taşıyacağı sinyallerini verdi.

Morgan Stanley ve Bank of America Corp. New York'taki ilk işlemlerde yüzde 1.5'ten fazla değer kaybettiler. Hewlett-Packard Co., üçüncü mali çeyrek kâr tahminlerinin analistlerin beklentilerini geçmesiyle yüzde 12 artış gösterdi.

S&P 500 Haziran vadeli endeksi yüzde 0.9 gerileyerek New York saati ile 07:31'de 1,641.4 puan oldu.  Gösterge endeksi dün, Fed'in teşvik politikalarını azaltabileceği endişelerinin artmasıyla, erken saatlerdeki kazançları silerek günü yüzde 0.8 düşüşle kapatmıştı. Dow Jones vadeli kontratları ise bugün 102 puan, yani yüzde 0.7, gerileyerek 15,218 puan oldu.

Londra'da bulunan Crossbridge Capital yatırım şefi Manish Singh, "Böylesine yüksek seviyelerde, kar satışlarını getrecek herhangi bir sebep bir hareketi tetikleyebilir ve geçtiğimiz 24 saatte bunun birkaç örneğini görmüş bulunuyoruz. Yatırımcılar, Fed'in atacağı adımları planladığını gördüler ve 'şüphe duyduğun anda kârı al' davranışı içerisine girdiler. Ayrıca Çin'de 50'nin altına inerek imalatta daralma gösteren veriler de buna katkı yapıyor" dedi.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics verilerine göre; Çin'de öncü imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayında 49.6 ile ekonomistlerin beklentisi 50.4 ve Nisan ayındaki 50.4 değerlerinin altında kaldı. 50'den düşük değerler daralma işareti olarak görülüyor.