Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatlarının geçtiğimiz ay ayı piyasasına girmesinin ardından hedge fonları görülmemiş büyüklükte altın fiyatlarının düşüşüne yönelik bahse girerek, sarı metalde volatilitenin süreceği sinyalini veriyorlar.

Short pozisyonlu kontratların sayısındaki artışların ardından, genellikle en büyük külçe altın destekli exchange traded fon (ETF) SPDR Gold Trust'ın fiyat dalgalanma göstergesindeki artışlar görülüyor. Dün, SPDR'ın değeri, kapanışta 418 milyon dolar düşmeden önce, 1.5 milyar dolar arttı.

Külçe altın fiyatları bu yıl genelinde bazı yatırımcıların sarı metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini kaybetmesiyle yüzde 18 değer kaybına üğrarken, Federal Reserve tarafından ekonomik teşviklerin azaltılacağı beklentileri de bu hareketlenmede etkili oldu. Fiyatlar dün New York'ta yüzde 2.6'ya varan kazançlar yaşarken, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin Kongre'de gerçekleştirdiği konuşmanın ardından yüzde 0.7 kayıpla günü kapadı.

Chicago merkezli RBC Capital Markets LLC küresel vadeli işlemler stratejisti Edward Lashinski, "Yüksek volatilite düşen piyasalara paralel bir bağlantı sergiliyor. İvme negatif bir şekilde güçlü. Piyasa artık altının güvenli liman olmadığını anlıyor" ifadelerini kullandı.

ABD Emtia Vadelileri İşlem Komisyonu rakamlarına göre serbest yatırım fonları ve diğer büyük yatırımcılar 14 Mayıs'ta 74,432 short pozisyonlu kontrat bulundurdular. Bu rakam Haziran 2006'dan bu yana en yüksek rakam olarak göze çarpıyor. SPDR fonundaki seçeneklerin maliyetlerini ölçen Chicago Board Options Exchange Gold ETF Volatilite Endeksi bu yıl yüzde 92 yükseldi. Haziran vadeli altının fiyatı dün Comex'te ons başına 1,367.40 dolardan işlem gördü.

Jeffrey Currie önderliğindeki Goldman Sachs Group Inc. analistleri 14 Mayıs'ta yazdıkları bir raporda külçe altının düşüşünün "beklenenden daha hızlı" olduğunu yazdı. Öte yandan Credit Suisse Group AG emtia araştırma direktörü Ric Deverell 16 Mayıs'ta yaptığı bir açıklamada, sarı metalin bir yıl içerisinde 1,100 dolardan işlem göreceğini tahmininde bulundu ve enflasyonun hızlanamamasından dolayı 5 yıl içerisinde 1,000 dolardan da aşağıya düşeceğini iddia etti.