Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke'nin rekor düzeydeki teşviklerin ekonomide ilerleme sağlanıncaya kadar devam edeceğinin sinyalini vermesinin ardından altın tahminleri 1 ayın en yüksek düzeyine tırmandı.

Bloomberg anketine katılan 12 analist önümüzdeki hafta altında artış beklerken, 9'u düşüş, 8'i ise değerli metalin aynı seviyelerde kalmasını bekliyor. Bu oran 26 Nisan'dan bu yana piyasadaki altın boğalarının sahip olduğu en yüksek orana işaret ediyor. Fed'in merkez bankalarına tahvil alımlarında öncülük etmesiyle külçe altın 3 haftadır ilk kez artış kaydetti. Trading ve yatırım şirketi Degussa Goldhandel GmbH, bu ayki taleplerin ilk çeyrek ortalamasını ikiye katlayacağını söyledi.

ABD ekonomisindeki ilerleme ve hisselerdeki rallinin etkisiyle altının tasarruf aracı statüsünü yitirdiğine inanan yatırımcılar, bu yıl ETP'lerden 20.8 milyar dolar değerinde 463.4 metrik tonluk satış yaptı. Bernanke 22 Mayıs'ta faiz artışı ve tahvil alımlarının azaltılmasına erken başvurulmasının toparlanmayı tehlikeye atacağını söyledi. Altın fiyatları geçtiğimiz ay ayı piyasasına girmiş ve hedge fonlartı değerli metaline karşı en büyük pozisyonlarına sahip olsa da, altındaki düşüş, mücevher ve sikke altın alımlarını destekledi.

Altının alternatif para aracı olarak talep edilmeye devam edeceğini belirten Commerzbank AG'nin emtia analistlerinden Daniel Briesemann, "Merkez bankalarının tahvil alımları önemli para birimlerinin değer kaybetmesine ve sonunda da enflasyon endişelerine neden olmalı. Kurumsal yatırımcılar altın ETP varlıklarını satmayı sürdürdükçe bu, perakende taleplerini gölgelemeye devam edecektir" dedi.