Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya Merkez Bankası, İspanyol bankalarının, kredi borçlarını geri ödemekte zorlananların kredilerindeki açığı kapamaları için 10 milyar euro daha provizyon olarak ayırmasının gerektiğini tahmin etti.

Son veriler, kurumsal borçlularının kredi ödemelerini zamanında ve tam olarak yapamayacağından ötürü İspanyol bankalarının vadeleri dolmadan 200 milyar euroluk kredinin vadesini uzattığını gösterdi. Merkez bankasının 10 milyar euroluk ekstra provizyon tahmini, yeniden finanse edilmiş kredilerdeki yeni yaklaşımın olası etkisini yansıtan ilk resmi değerlendirme olarak öne çıkıyor.

İspanya Merkez Bankası "uzat ve varsay" olarak bilinen uygulamadan kaynaklanan risklerin tam anlamıyla karşılanmadığına inanıyor ve bu nedele tüm bankalara Eylül sonuna kadar, sıkılaştırılmış sermaye standartlarına göre yeniden finanse edilmiş kredilerini yeniden sınıflandırmaları yönünde baskı yapıyor.

İngiliz Financial Times gazetesine göre yeni rejim, bankaların yeniden finanse edilmiş kredilere, normal performans gösteriyormuş gibi muamele etmelerini zorlaştırarak, bankaları ekstra provizyon ayırmak zorunda bırakacak.

İspanya Merkez Bankası'nın kıdemli yetkililerinden biri Financial Times'a verdiği röportajında bankaların daha fazla provizyona ihtiyacının olduğunun altını çizerek, "Provizyonlar sonuçlarını da etkileyecektir. Ancak asıl soru bunun ne kadar olduğu. Biz tam olarak emin olamamakla birlikte, sistem çağında etkinin 5 ila 10 milyar euro olacağını tahmin ediyoruz" dedi.