Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın, yaratılmasına yardımcı olduğu paradoksları azaltmak için daha net açıklamalar yapması gerekebilir.

Masaaki Shirakawa'nın görevinde erken ayrılmasıyla Mart'ta BOJ'un başına geçen Kuroda, 15 yıllık deflasyonun ardından enflasyon ve ücret beklentilerini yükselterek borçlanma ve harcamaları artırmayı hedefliyor. Piyasalardaki BOJ'un rekor düzeydeki tahvil alımlarının da tetiklediği volatilitenin artması şimdi şirket ve tüketici fgüvenini tehdit ederek, dünyanın 3. büyük ekonomisinin yeniden enflasyona ulaşma kampanyasını tehdit ediyor. Kuroda bugün 11:55'te konuşacak.

BOJ Başkanı Kuroda önceden BOJ'un faizleri aşağı çekmeyi hedeflediğini söylemesinin ardından 22 Mayıs'ta ekonominin ilerleme kaydetmesiyle tahvil faizlerindeki kazançların beklenilebileceğini söyledi. Banka dün Kuroda'nın öngörülmedik teşvik önlemlerini açıklamasından  bu yana ikinci kez hisselerin sert düşüş kaydetmesi ve tahvil faizlerinin yükselmesi sonrasında piyasaları sakinleştirmek için 2 trilyon yen enjekte etmek zorunda kaldı.

Kuroda'nın piyasa ile iletişim kurmakta zorlanıyor olabileceğine dikkat çeken Bank of America Corp.'un baş Japonya ekonomisti Masayuki Kichikawa, yatırımcıların BOJ'un tahvil faizlerinin yükselmesine izin vermeyeceği ve BOJ'un tahvil piyasasındaki volatiliteyi azaltmak için neler yapmayı planladığı yönünde daha net açıklamalar beklediğini belirtti. Kichikawa, Kuroda'nın retoriğini netleştirmesinin gerektiğinin altını çizerek, parasal genişlemenin en zor kısmının bu olduğunu söyledi.