Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Para politikasındaki esneklik ihtiyacını vurgulayan San Francisco Fed Başkanı John Williams, merkez bankasının tahvil alımlarını azaltmasına yönelik her hamlenin, ekonominin yeniden zayıflaması hâlinde artırımla izlenilebileceğini söyledi.

Tahvil alımları azaltılsa bile, bunun yalnızca o yönde hareketler izleyen bir "otopilota" bağlanacağı anlamına gelmediğini savunan San Francisco Fed Başkanı Williams, "Olumlu verilere göre tahvil alımlarını aşağı çekeceğimiz ve ekonomi zayıflarsa yeniden artıracağımız bir senaryo bile düşünebilirsiniz" dedi.

Fed yetkilileri aylık 85 milyar dolarlık Hazine ve mortgage tahvili alımlarının azaltılmasını gerektirecek ekonomik şartlar üzerine konuşmayı sürdürüyor. ABD Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke dün işsizlikte gerçek ve sürdürülebilir bir ilerleme görmek istediğini söylerken, birçok Fed yetkilisi parasal genişleme programının azaltılmasından önce istihdam piyasasında daha fazla ilerlemeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Tahvil alımlarında önce aşağı yönlü bir düzeltme yapılarak o noktadan kaydedilecek ilerlemelerin izlenilebileceğini, daha sonra da gelişmelere göre bir sonraki hamlenin belirlenebileceğini savunan Williams, tahvil alımlalrının sonlanması ya da azaltılmasının, para politikasının yakın zamanda sıkılaştırılacağı anlamına gelmediğini not düştü.

Bernanke'nin Fed'in ekonomideki kazançların dayanıklı olduğundan emin olması hâlinde alımların önümüzdeki birkaç toplantıda azaltılabileceğini söylemesinin ardından hisse senetleri ve ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti. Ortak Ekonomik Komite'ye yaptığı sunumda Bernanke, parasal genişlemenin erken sonlandırılmasının ekonomik toparlanması tehlikeye atacağını söylemişti.