Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın gelişen piyasalara sıcak para girişini destekleyen tahvil alımlarını azaltacağı endişesiyle Asya paraları 3. haftalarını da değer kaybederek tamamlamaya yöneldi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin 22 Mayıs'ta ABD ekonomisi sürdürülebilir ilerleme kaydederse aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarının azaltılabileceğini söylemesinin ardından Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 6 haftanın en düşüğüne geriledi. Yuan, merkez bankasının 7 aydır ilk kez daralan imalat verisine rağmen kurda rekor düzeyde ayarlama yapmasıyla 19 yılın zirvesine tırmandı.

Yen hariç Asya'da en çok işlem gören para birimlerini izleyen Asya Dolar Endeksi bu hafta yüzde 0.22 kayıpla 117.2 puana geriledi. Hint rupisi yüzde 1.4 kayıpla 55.6725 düzeyine, Güney Kore wonu yüzde 1.1 zayıflayarak 1,129.85'e ve Filipin pezosu da yüzde 1.1 değer kaybederek 41.635'e indi. Yuan yüzde 0.2 güçlenerek 6.1296'dan işlem gördü. Tayland ve Malezya'daki finansal piyasalar bugün tatil sebebiyle kapalı.

Woori Futures Co.'nun analistlerinden Son Eun Jeong, yatırımcıların Bernanke'nin QE çıkış planına ilişkin açıklamalarının ardından güvenli varlıkları  tercih ettiğini söyledi.

Won 3. haftasını da ekside tamamlayarak 22 Mart'ta sonlanan dönemden bu yana en uzun süreli kayıp dönemine işaret etti. Güney Kore Merkez Bankası Başkanı Kim Choong Soo ABD'nin teşvik programından olası çıkışın diğer ülkelerde volatiliteye neden olabileceğini söyledi. Dolar Endeksi dün 2010'dan bu yana en yükseğine ulaştı.