Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:55'te güncellendi)
Gelişen piyasa hisse senetleri, emtialardaki ani gerileme ve OAO Gazprom ile Vale SA gibi üreticilerin değer kaybetmeleri sonrasında gerileyerek, üst üste ikinci haftayı da düşüşle kapatmaya doğru ilerliyor. Macaristan hisselerinin gösterge endeksi, ülkenin bütçe planlarını açıklaması sonrasında üç ayın en yükseğine doğru hareketlendi.

Rusya'nın devlet kontrolündeki gaz üreticisi Gazprom yüzde 1.5 gerilerken, demir cevheri üreticisi Vale düşüşünü üçüncü güne taşıdı.  Türkiye'nin en büyük bira üreticisi Anadolu Efes Biracılık & Malt Sanayii AŞ, TBMM'nin parekende alkol satışını saat 22:00'dan sonra yasaklayan ve alkollü içecek reklamlarının yapılamayacağını belirten yasayı onaylaması sonrasında yüzde 7.6 oranında değer kaybetti. OTP Bank Nyrt., Macaristan işlemlerinde kazancını hızlandırdı ve Macaristan para birimi forint yükselişini genişletti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek, New York saati ile 11:41'de 1,024.48 puana geldi ve haftalık düşüşünü yüzde 2'ye taşıdı. S&P GSCI Emtia Endeksi, Fed'in parasal genişleme programını geri çekebileceği işaretleriyle düşüşünü dördüncü güne taşıdı.

New Jersey merkezli Stifel Nicolaus & Co. piyasa stratejisti Kevin Caron, "Parasal genişlemenin yavaşlaması halinde oluşacak durumu bu hafta test ettik, ve hisse piyasasında daha fazla volatilite gördük. Bu durum emtialaradaki aşağı yönlü baskıya katkı yaptı" yorumunu yaptı.

Gelişen piyasalarda işlem gören 10 gruptan yedisi düşüş yaşarken, enerji ve ham madde en fazla düşüş yaşayan gruplar arasında yer aldı. Gelişen piyasalar endeksi bu yıl yüzde 2.9 düşüş yaşarken, MSCI Dünya Endeksi yüzde 11 artış göstermiş durumda.
(20:55'te güncellendi)