Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Oratoğu'nun en geniş endeksi olan Suudi Arap Tadawul Endeksi hafta boyu yukarı yönlü bir hareket izledi. Cumartesi günü son 4 aydaki en büyük yükselişiyle haftaya başlayan endeks, hafta içindeki hareketleriyle beraber yılbaşından bu yana %8.3 artmış oldu. Gayrimenkul şirketlerinin yanısıra, sene başından itibaren dalgalı seyreden ve değerleme olarak cazip bulunan petrokimya şirketleri ve bankalar da endeksin yükselişini destekledi. Dalgalı petrol fiyatları nedeniyle zorluklar yasayan petrokimya sektörünün krallık tarafından sağlanan teşviklerle beraber rekabetçi konumunu korumaya çalıştığı belirtiliyor. OPEC bu hafta en büyük üreticisi Suudi Arabistan’dan yapılan ihracatın Mart ayında düştüğünü açıkladı. Ayrıca IMF de geçtiğimiz yıl %6.8 büyüyen Suudi ekonomisinin bu yıl %4.4 büyüyeceğini öngördü.

Dubai DFM endeksi 9 günlük rallinin ardından, Pazartesi günü geri çekilmeye başladı. Endeks 2 gün süren kâr satışları sonrası Çarşamba günü bir nebze toparlanmış olsa da, haftayı yine ekside kapattı. DFM endeksi içerisinde %5.2’lik ağırlığa sahip Arabtec firmasındaki grev, haftanın büyük bölümünde şirketin hisseleri üzerinde etkili oldu. Fakat hafta tamamlanmadan grevin sona erdiği haberleri geldi. Her ne kadar endekste bu hafta düzeltme hareketlerine görülse de, DFM Endeksi yılın başından bu yana elde ettiği %42.1’lik yükselişi sayesinde Ortadoğu piyasaları arasında hala en iyi performans gösteren piyasa konumunda bulunuyor.

Standard&Poors’s’un artan enflasyon uyarıları sonrası Mısır’da Çarşamba günü stratejik emtiaların ithalatını finanse etmek amacıyla $800 milyonluk Döviz ihalesi gerçekleştirildi. Her bir ihalede normalde 40 milyon dolar piyasaya süren regülatörler, geçtiğimiz ay yapılan 600 milyon dolarlık sıra dışı ihaleyi de böylelikle aşmış oldu. İhalenin gerçekleştiği gün dışında Mısır piyasası bu hafta yükseliş kaydedemedi.

Haftanın ilk üç gününde rallisine devam eden Kuveyt Borsası, son iki işlem gününde kâr satışlarının baskısı altında kaldı. Bluechip firmalar öncülüğünde yükselen piyasada satış baskısı da en çok yine bu güvenilir hisseleri etkiledi. Endeks, son 2 gündeki düşüşlere rağmen bu yıl %37 yukarıda seyrediyor. İyimserliğin devam ettiği ve piyasaya yönelen likiditenin desteğiyle endeksin 8,000 puan seviyesinin üzerinde tutunmasının bekleniyor.

HSBC ekonomistlerinden Jonathan Katz, geçtiğimiz hafta beklenmedik biçimde faiz indirimi kararı alan İsrail Merkez Banka'sının henüz indirim sürecini tamamlamamış olabileceğini söyledi. Kudüs'ten açıklama yapan Katz, para politikası kurulunun yatırımcıları yakın bir zamanda yeni bir indirim kararıyla şaşırtabileceğini ekledi.

Bahreyn bu hafta Nisan ayı tüketici fiyatları endeksinin yıllık bazda %2.8 arttığını açıklandı.

Ayrıca bu hafta içerisinde kredi derecelendirme kuruluşu S&P Ürdün'ün uzun vadeli kredi notunu BB’den BB-‘ye düşürdü. Suriye ile ilişkili son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelerin finansman ihtiyacını belirgin biçimde arttırabileceğinden endişe edilmesinin not indiriminde etkili olduğu açıklandı.

Dubai, Abu Dhabi, Katar, Mısır, İsrail ve Kuveyt gibi önemli Ortadoğu piyasaları dün küresel piyasalardaki sert düşüşlerin yansımalarını hissetti. Belirtilen piyasaların tümü haftayı ekside kapattı.

 

Bloomberg HT Dubai Temsilcisi

Senem Dündar (sdundar@bloomberg.net)