Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın para politikası duruşundan duyduğu rahatsızlığı dile getiren Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyelerinden Jens Weidmann, Japonya'ya kinayeli bir şekilde "Japonya'ya deneylerinde iyi şanslar" diledi.

Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann, dün Paris'te "Para politikasının çok zor noktalara itilebileceğini görüyoruz" dedi.

Deflasyondan çıkmaya çalışan Japonya Merkez Bankası 4 Nisan'da aylık tahvil alımlarını ikiye katlayacağını açıklayarak, yüzde 2 enflasyona ulaşmak için 2 yıl süre biçti. Ülkenin tahvil faizlerinin yükselerek risk teşkil etmesiyle Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda bu hafta para arzını yıllık 60-70 trilyon yen genişletecek olan teşvik programında düzenlemeler yapılabileceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası'nın belirli şartlar yerine getirilmesi hâlinde hükümet tahvili alma vaadini de sıkça eleştiren Weidmann, "Japonya Merkez Bankası hükümetin emisyonunun yüzde 70'ini satın alıyor. Bir yorum yapmıyorum, sadece söylüyorum" dedi.

Henüz endişelerinin görünürde olmadığını söyleyen Weidmann, Japonya'nın sorunlarının, mali ve yapısal reformlar pahasına para politikasıyla çözülmesinin istenmesinden kaygılandığını dile getirdi.