Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Ewald Nowotny, önümüzdeki ayki ekonomik tahminlerin, faizlerin gelecekteki yol haritasında belirleyici olacağını ifade etti.

Avustralya Merkez Bankası Başkanı da olan Nowotny, Viyana'da muhabirlere Haziran'da yeni tahminlerin açıklanacağını ve bu tahminlerin faiz politikasına yönelik kararlara yardımcı olacağını söyledi. Euro Bölgesi'ndeki ekonomik durumda kısa vadede ciddi bir ilerleme olacağını düşünmediğini belirten Nowotny, bu da para politikası tarafında da değişiklik olmayacağı anlamına geliyor.

AMB bu ay politika faizini yüzde 0.5 ile rekor düşük seviyeye çekti ve Başkan Mario Draghi, ekonomik görünümün bozulması hâlinde borçlanma maliyetlerinde daha fazla indirim yapmaya hazır olduğuna işaret etti. Bloomberg anketine katılan 18 ekonomist, 9 Mayıs'ta yayınlanan aylık ankette, AMB'nin en azından 2015'e kadar yeniden faiz indirmekten kaçınacağını öngördü.

AMB Mart'ta Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 0.5 daralacağını, 2014'te yüzde 1 büyüyeceğini tahmin etti. Avrupa Komisyonu bu ay Euro Bölgesi'nin 2014'te yüzde 1.2 ile artı büyümeye geçmeden önce bu yıl yüzde 0.4 küçülmesini beklediklerini açıkladı.

Yıl genelinde daha kötü rakamlar görmekten korktuğunu belirten Nowotny, bazılarının yılın ikinci yarısında belirli bir yükseliş trendi beklediğini, ancak şimdilik buna yönelik somut bir kanıtın olmadığını dile getirdi.