Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:10'da güncellendi)

ABD endeks vadelileri, yatırımcıların Fed'in teşvikle ilgili açıklamalarını değerlendirmesi ve dayanıklı tüketim malları sipariş verilerinde beklenenden yüksek bir artış açıklanmasıyla birlikte, gerileyerek, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin düşüşünü üçüncü güne taşıyacabileceğinin sinyallerini verdi.

Perakende şirketi Sears Holdings Corp., zarar açıklamasıyla birlikte New York'taki ilk işlemlerde yüzde 14 geriledi. ABD'nin en büyük giyim zinciri Gap Inc. ve en büyük online müşteri yönetimi araçları üreticisi Salesforce.com Inc., analist tahminlerinin altında kâr verileri açıklamalarının ardından yüzde 2.1'den fazla düşüş yaşadılar.

S&P 500 Haziran vadeli endeksi yüzde 0.4 düşerek New York saati ile 08:40'ta 1,642.80 puan oldu. Vadeliler, dayanıklı mal siparişi verilerinin Nisan ayında beklenenden daha fazla artmasıyla erken saatlerdeki kayıplarını azalttı. Dow Jones vadeli kontratları ise 29 puan, yani yüzde 0.2, düşüşle 15,260 puana geriledi.

Londra merkezli Bedlam Asset Management müdürü Jonathan Compton, "ABD ekonomisi hiç kuşkusuz tek başına kürek çekecek, fakat sağlam bir toparlanma beklenmesi mantıksız bir iyimserlik olur. Parasal genişlemenin ne zaman azaltılacağıyla ilgili yapılan tartışmalar beş yıl civarında çok erken. Şimdiye kadar yapılanlar deliklerle dolu bir hava yatağını şişirmekten farksızdı" yorumunu yaptı.

Gösterge endeksi geçtiğimiz dört gün boyunca yüzde 1 gerileyerek, bir aydan fazla bir süre sonra ilk defa düşüşle kapattığı bir haftaya doğru yol alıyor.

(16:10'da güncellendi)