Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Canlı yayında Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Turkcell'in ertelenen genel kuruluyla ilgili soruları yanıtladı. Yıldırım " Ortakların , temsil eden üyelerin görev süresi sona erdiği için tabii genel kurul toplantı sayısını bulamayınca yapılamadı. Bu şu anlama geliyor. Orada biliyorsunuz halka arz edilmiş % 35 hisse var. Bunların haklarının korunması için devletin aldığı bir tedbir var. Bir süreden beri biz bütün şirketlere bunu uyguluyoruz. Doloyısıyla böylesine küresel bir marka olmuş şirketin yönetim kurulsuz kalması uzun süre sürdürülebilir bir şey değil. Ortaklar, ümit ederim kısa sürede anlaşırlar, kendi temsilcilerini de belirler genel kurula çağrı yaparlar. Bu olmadığı durumda da yine tedbirler vardır, gereken tedbirleri hükümetimiz alır. Turkcell gibi küresel bir markanın zarar görmesine, ortaklar arasındaki anlaşmazlıklara kurban gitmesine gönlümüz asla razı olmaz . Yasalar çerçevesinde gerekli tedbirleri alırız" dedi.

Ortakların 30 gün içinde genel kurulu yapabileceklerini söyledikleri hatırlatıldığında Bakan Yıldırım "Yapsınlar yani bizim için hava hoş. Biz onların yapmalarına karşı değiliz. Yapılamaması halinde şirketin ve on binlerce hissedarın, halk olarak hisse almış insanların mağdur olmaması bizim için önemli. Markanın devamlılığı bizim için önemli. İletişim öyle hafife alınacak bir iş değil . Küresel marka kolaylıkla oluşmuyor. Bu konudaki hassasiyetimiz devam edecek." şeklinde yanıt verdi.

Bakan Binali Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: "Bu konuda BTK'nın da SPK'nın da yapabileceği şeyler var, mekanizmalar var. Çeşitli hukuki mekanizmalar var. Süreç yakından takip edilmektedir."

3. Havalimanı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Bakan Yıldırım proje finansmanı konusunda devletin konsorsiyuma doğrudan bir desteği olmayacağını belirtti. Yıldırım: "Finansman konusunda bizim doğrudan bir desteğimiz  yok. Hazine garantisi de yok. Sadece bizim verdiğimiz kısmi yolcu garantisi var. Bu çerçevede proje kendi içerisinde zaten fizibıl ve dönüşü olan bir proje. O yüzden de konsorsiyum ortakları da gerekli çalışmaları zaten yapıyorlar. Finansmanla ilgili bize finans kuruluşlarından bankalardan gelebilecek her türlü soruyu biz proje açısından cevaplandırırız. Gerekli katkıyı yaparız.Ama doğrudan finans katkısı diye birşey yok" diye konuştu.