Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı adayı İbrahim Çağlar, İTO'nun yeni yönetim kurulu ve başkanının belirleneceği 29 mayıs sonrasında İTO'nun bankalarla tüketicileri bir araya getireceğini belirterek, "Krediyi çekenle, vatandaşla bankaların arasını bulacağız. Bununla ilgili her türlü projemiz var" dedi.

Çağlar, Türkiye'de hali hazırda yatırımı bulunan iş adamlarının ne Moody's'in ne de başka bir kredi derecelendirme kuruluşunun not artırımına gerek duymadan yatırımlarına devam ettiğini belirtti.

Çağlar, "Ülkemizin iş adamları olarak yatırım yapmak için hiçbir yerden not artışı beklemedik. Böyle bir sıkıntımız da, beklentimiz de yok. Çünkü dünyada iş yapan tüm kurumlar, tüm şirketler Türkiye'nin nasıl yatırım yapılabilir pozisyonda olduğunu biliyor. Ama tabi bazı büyük kuruluşlar derecelendirme kuruluşlarının notlarına ilgi duyuyorlar. Moody's'in yaptığı açıklama 5 yıl önce de olsa olabilirdi. Ama şimdi yapması da iyi bir gelişmedir. Bundan sonra uluslararası arenada daha çok ilgi olacaktır" diye konuştu.

İbrahim Çağlar Türkiye'nin tüm başarılı göstergelerine rağmen not artışlarının küresel anlamda başarılı birer reklam olduğunu belirterek, "Geri dönüşü güzel olacak başarılı bir reklam" ifadesini kullandı.

Tekstil ve otomotiv sektörlerinde dünyada en başarılı ülkenin Türkiye olduğunu öne süren Çağlar, "Otomotivde sıfır hatayla üretim yapan tek ülkeyiz. Tekstilde işçimiz, bölgemiz, ham maddemiz, yedek parçacımız çok iyi. Bunun yanında dünyada da çok iyiyiz. Dünyanın gelişmiş ülkelerine mal satıyoruz. Not artışlarından sonra bu alanlara dış yatırımların artmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin IMF'e 5 milyar dolarlık son borç taksidini ödemesini değerlendiren Çağlar şunları kaydetti:

"IMF'i ne güzel unutmuştuk. Son taksitle bu ismi hatırlamış olduk. Farkındaysanız 5-6 yıldır telafuz etmiyoruz IMF'i. Son taksidin ödenmesi de kredi notunu etkileyebilecek faktörlerden. Çünkü borç almışsınız da borcunu ödeyemeyen bir esnafsınız gibi duruyor.

Artık bizyıllar önce konuştuğumuz '70 sente muhtacız', 'IMF parayı vermezse bütçeyi kapatamayız' lafları dilimize pelesenk olmuşken artık dünyamızda IMF diye bir şey kalmadı. Borcumuzu bitirdik ve IMF'e borç verebilecek bir bütçe yapısına sahibiz."

- "Tüketiciyle bankalar arasında güveni tesis ederek kredi oranlarıyla ilgili malum sıkıntıları çözeceğiz"

Son günlerde ekonominin gündeminde olan "bankaların faizlerdeki düşüşü tüketici kredilerine yansıtmadığı" eleştirilerini değerlendiren Çağlar, "Kredi çeken esnaf da bizim üyemiz, bankalar da bizim üyemiz. Biz nasıl tedarikçiyle üreticiyi bir araya getiriyorsak en uygun şartlarda ticaretlerini sağlıyorsak, önümüzdeki süreçte de bankalarla üyelerimizi daha sık bir araya getireceğiz. Tüketiciyle bankalar arasında güveni tesis ederek kredi faiz oranlarıyla ilgili malum sıkıntıları çözeceğiz" ifadelerini kullandı.

İTO'nun yeni yönetim kurulunun belirleneceği 29 mayıs sonrasında bankalar ve tüketicileri daha uygun bir platformda bir araya getireceklerini belirten Çağlar, "Bununla ilgili her türlü projemiz var. Çünkü esnafın beklentisi de bankanın vereceği kredi de bizim gündemimizde. Yeter ki biz bunları bir araya getirip aynı dili konuşturabilelim. Ondan sonra iş adamları zaten kendi arasındaki problemleri aşarlar" diye konuştu.

Merkez Bankasının faizdeki indirimleri sonrası genel faizlerdeki düşüşün süreceğine işaret eden Çağlar, "Birçok Kuzey Avrupa ülkesinde paramı sakla diye üstüne para da veriyorsunuz. Bizim ülkemiz de inşallah o günleri görür, faizleri iyice sıfırlarız" temennisini paylaştı.

AA