Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Columbia Üniversitesi'nin Nobel ödüllü ekonomi profesörü Joseph Stiglitz, parasal genişlemenin Amerikan ekonomisine çok az yardımcı olduğuna yönelik kanıtlara rağmen Fed'in parasal teşvikleri azaltması için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Ürdün'de 25 Mayıs'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Stiglitz, bunun tek teşvik planı olduna dikkat çekerek, "Ekonomi net bir şekilde normal değil ve bunu 'yeni normal' olarak kabul etmek de hatalı olacaktır" dedi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin geçtiğimiz hafta politika yapıcıların sürdürülebilir büyüme işaretleri görmesi hâlinde Fed'in tahvil alımlarını azaltabileceği sözlerinin ardından New York Borsası ve ABD Hazine tahvilleri 4. haftasında da düşüş kaydederek Ağustos'tan bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydetti. ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Nisan'da beklentinin üzerinde artış kaydederek ekonominin yılın ikinci yarısında toparlanacağına işaret etti.

Uluslararası Para Fonu Yönetici Direktörü Zhu Min aynı gün Ürdün'de verdiği röportajda Amerikan ekonomisinin hâlen toparlanma sürecinde olduğunu, bu nedenle son birkaç ayda görülen güçlü rakamlara rağmen büyüme hızını korumanın temel konu olduğunu söyledi.

Bloomberg anketine katılan 83 ekonomistin medyan tahmini, ABD'nin büyümesinin 2014'te yüzde 2.7 hızlanarak 2006'dan bu yana en hızlı genişlemesini kaydetmesinin öncesinde bu yıl yüzde 2 ila 2.2 büyüme kaydedeceği yönünde bulunuyor.

New York Fed Başkanı William C. Dudley geçtiğimiz hafta politika yapıcıların önümüzdeki 3-4 ayda ekonominin federal bütçe kesintilerinin üstesinden gelecek kadar sağlıklı olup olmadığına ve merkez bankasının rekor düzeydeki teşvik önlemlerinin azaltılmasına yönelik karar vereceğini söyledi.