Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinli yetkililer özel sektörün büyümeyi desteklemede daha fazla rol üstlenmesine yönelik planlar üzerinde çalışırken, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, çevrenin bozulmasını önlemek için daha yavaş büyümenin tolere edileceğinin sinyalini verdi.

Komünist Parti'nin 24 Mayıs'taki liderler çalıştayında Xi, ülkenin kısa vadeli büyüme uğruna çevreyi kurban etmeyeceğini dile getirdi. Xi'nin açıklamalarını, Başbakan Lİ Keqiang'ın başkanlığındaki Devlet Konseyi'nin ekonomiyi canlandırmaya yönelik vergi reformu gibi önlemleri onaylaması izledi.

Xi and Li, ekonomideki hükümet rolünü azaltma, devlet kontrolündeki sektörleri özel yatırımlara açmak be şehirleşmeyi olumsuz etkileyen hanehalkı kayıt sistemini yeniden hayata geçirmeye çalışıyor. Bazı değişiklikler denenmeye başlanırken, bazıları bu yılın ilerleyen zamanlarında kararlaştırılacak.

Reformaların artık daha fazla öne çıktığını, büyümenin alanının daraldığını, istihdam piyasaları üzerinde daha fazla baskının olduğunu ve yerel hükümetlerin çok fazla borcunun olduğunu söyleyen Hong Kong Baptist Üniversitesi hükümet ve uluslararası ilişkiler bölüm başkanı Jean-Pierre Cabestan, liderlerin ekonomiyi desteklemek istediklerini, ancak bunu daha fazla teşvik ve parasal genişleme ekleyerek yapamayacaklarını söyledi.

Li, göreve geldiğinden bu yana hükümetin ekonomi üzerindeki etkisini azaltma, piyasa oyuncularına daha fazla güç verme ve özel sektörün rolünü destekleme çağrılarında bulundu.