Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:42'de güncellendi)

Altın, merkez bankalarının alımları ve fiziki talebin artttığına ilişkin işaretlerin, yatırım varlıklarındaki azalmaya ağır basması sonucu yükseldi ve geçen haftaki son bir ayın en iyi haftalık performansını daha da genişletti. Gümüş, platin ve palladyum da değer kazandı.

Spot altın yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,396.72 dolara kadar çıktıktan sonra, New York saati ile 07:45'te ons başına 1,395.08 dolara geldi. Altın geçen hafta, Fed'in varlık alımlarına devam edeceği spekülasyonu ve Çin imalat sektöründeki yavaşlama ile birlikte, yüzde 2 yükseldi ve 26 Nisan ile biten haftadan bu yana en iyi performansını gösterdi.

Rusya ve Kazakistan, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) verilerine göre, fiyatların hızlı bir düşüş gösterdiği ve ayı piyasasına girdiği Nisan ayında, altın varlıklarını artırdı ve böylelikle bu ülkeler yedi ay üst üste altın rezervlerini artırmış oldu. Şanghay Altın Borsası'nın gösterge nakit kontratının işlem hacmi 24 Mayıs'ta son üç haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları düşüşünü 15'nci haftaya taşıdı.

Melbourne'de National Australia Bank Ltd. ekonomisti Alexandra Knight, "Özellikle gelişen ülkelerin olmak üzere, merkez bankalarının altın alım trendinin sürmesini bekliyoruz," dedi ve "Beklentilerin yıl sonu için daha düşük fiyatlar şeklinde olmasına karşın, fiziki talep, özellikle Asya'da, çok destekleyici" şeklinde yorumda bulundu.

Altın, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ve ETF'lerdeki altın varlıklarını azaltarak hisse senetlerinin de içinde bulunduğu riskli varlıklara geçmeleri ile birlikte bu yıl yüzde 17 düştü. Asya hisse senetleri, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in daha yavaş ekonomik büyümeye tolerans gösterilebileceğini ilişkin işaretler vermesi sonucu düşüşünü beşinci güne taşıdı. ABD ve İngiltere'de piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalı.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,395 dolara çıktı. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, para yöneticileri, long altın pozisyonlarını 21 Mayıs haftasında, yüzde 9 düşürerek 35,686 pozisyona indirdi. Bu Temmuz 2007'den bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor.

IMF verilerine göre, Türkiye, Belarus, Azerbaycan ve Yunanistan merkez bankaları da altın varlıklarını artırma konusunda Rusya ve Kazakistan'a katıldı. Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nın internet sitesindeki verilere göre, yüzde 99.99 saflıktaki spot altının işlem hacmi 23 Mayıs'taki seviyesi olan 12,521 kilodan 24 Mayıs'ta 22,455 kiloya çıktı.

Spot gümüş yüzde 1.3 artarak ons başına 22.69 dolara çıkarken, spot platin yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,459.65 dolara ve spot palladyum yüzde 0.6 kazançla ons başına 732.79 dolara ulaştı.
(15:42'de güncellendi)