Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır Şanghay'da, Çinli liderlerin daha yavaş büyümeye tolerans gösterileceğini işaret etmesinin dünyanın en büyük metal tüketicisinde talep büyümesinin olumsuz etkileneceği endişesini artırması sonucu değer kaybetti.

Eylül vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 1.3 düşerek ton başına 52,230 yuana (8,523 dolar) kadar indikten sonra, yerel saat ile 10:02'de, ton başına 52,560 yuana geldi. En aktif kontrat geçen hafta yüzde 0.2 düştü ve düşüşünü ikinci haftaya taşımış oldu. Londra Metal Borsası (LME) bugün tatil nedeniyle kapalı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkesinin kısa vadeli büyüme uğruna çevreyi feda etmeyeceğini söyledi. Başbakan Li Keqiang ise, ilk çeyrekte büyümenin "makul bir bant içinde" kaldığını belirtti. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in 23 Mayıs'ta açıkladığı Çin imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayında 49.6'ya indi ve 50'nin altına gerileyerek daralma bölgesine girdi.

Şanghay'da Minmetals Futures Co. analisti Xiong Dabiao, "Endişe, metal kullanımının mevsimsel olarak zirveye çıktığı dönemin ardından talebin nasıl olacağı ve liderlerinilave teşvikler konusunda isteksizliği," dedi.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun bugün yaptığı açıklamaya göre, demir dışı metal madenciliği ve üretim şirketlerinin karları ilk dört ayda, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 3.5 ile yüzde 8.3 düştü.

Temmuz vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek pound başına 3.2945 dolara geldi. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun verilerine göre, net short pozisyon ya da düşüş beklentisi ile girilen pozisyon sayısı, önceki haftanın seviyesi olan 13,115'ten, 21 Mayıs itibariyle 9,033'e düştü.