Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:25'te güncellendi)

Küresel hisse senetleri, ABD'de Tüketici Güveninin 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkması ve konut fiyatlarının son yedi yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirmesi sonucu, son beş günde ilk kez yükseldi, emtia grubu yukarı yönde hareket etti ve ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti. Yen zayıflarken, dolar değer kazandı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 10:08'de yüzde 1.1 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 1.4 yükselerek 1,672.4 puana çıktı ve tekrar kapanış bazında rekor bölgesine geldi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri sekiz baz puan yükselerek yüzde 2.09 ile 13 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya para birimi, başbakan danışmanının merkez bankasının ilave teşviklere gidebileceğini kaydetmesinin ardından 16 önemli para biriminin 15'i karşısında değer kaybetti. Güney Afrika randı dolar karşısında son dört yılın en düşük seviyesine indi. Avrupa şirket tahvil riski düşüşünü ikinci güne taşıdı. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 1.4 sıçradı.

ABD'de Conference Board tüketici güveni endeksi beklenenden daha iyi çıkarak 76.2 seviyesine yükseldi ve beş yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü. S&P/Case-Shiller konut fiyatları Mart ile biten 12 aylık dönemde yüzde 10.9 artarak Nisan 2006'dan bu yana en keskin yükselişini gerçekleştirdi. Yale Üniversitesi'nden emekli profesör ve Başbakan Shinzo Abe'nin para politikası konusundaki danışmanı Koichi Hamada, ihtiyaç duyulduğunda Merkez Bankası'nın para politikasını daha da gevşetebileceğini söyledi. Avrupa hisse sentleri, Temmuz ayından bu yana en büyük çaplı aylık rallisine hazırlanıyor.

Zürih'te Vontobel Asset Management hisse senedi ve emtia strateji müdürü Andreas Nigg, "Özel yatırımcılar, büyük çaplı nakit pozisyonlarını hisse senedi lehine azaltıyor," dedi ve "Tabanı bulmuş olabiliriz ve Avrupa'dan gelecek veriler dikkate alındığında dönüm noktasında olabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

(17:25'te güncellendi)