DB/Raiser: Türkiye krizden en hızlı toparlanan ülke
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Raiser, Türkiye'nin krizinden sonra bölgesinde en hızlı toparlanan ülke olduğunu söyledi
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye'nin 2008-2009 krizinden sonra bölgesinde en hızlı toparlanan ülke olduğunu söyledi.
Raiser, Kalkınma Bakanlığı ve Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi'nin "Türkiye: Ekonomik Dalgalanma Boyunca İşgücü Piyasalarının Yönetimi" raporunun Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, son küresel krizin dünyanın dört bir yanındaki iş gücü piyasasında çok büyük etkilere yol açtığını kaydetti.
Dünya ekonomilerinin en çok karşılaştığı sorunun işsizlik olduğunu vurgulayan Raiser, Türkiye'nin 2008-2009 krizinden sonra bölgesinde en hızlı toparlanan ülke olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin kriz öncesi döneme kıyasla 2 kat daha fazla iş oluşturmuş olmakla kalmadığını vurgulayan Raiser, sözlerine şöyle devam etti:
"Aynı zamanda kadınların yeni işleri var, hizmet sektöründe yeni işler var. Bu noktada şu soruların sorulması önemli; 'Biz belli bir döngüden sonra bir toparlanma mı görüyoruz, yoksa bunlar sadece kriz sonrası önlemler mi?' Bu son derece kritik sorular üzerine çalışmaya devam edeceğiz."
-İş zorluklarının ardında düşük becerili işgücü "stoku" var-
Dünya Bankası'nın "Türkiye: Ekonomik Dalgalanma Boyunca İşgücü Piyasalarının Yönetimi" raporuna göre, Türkiye ekonomisi küresel ekonomik krizden ağır biçimde etkilendi, ancak hızlı ve güçlü bir biçimde düzeldi.
Kriz sonrasındaki dikkate değer bir düzelmeye rağmen, Türk iş gücü piyasasının özellikleri -özellikle kadınlar ve gençler arasında- kalıcı düşük istihdam oranları ve düşük iş gücü verimliliği olmaya devam ediyor.
Türkiye'deki iş zorluklarının ardında, devam eden yapısal dönüşümler ve büyük miktardaki düşük becerili işgücü "stoku" bulunuyor.
Söz konusu rapora göre, Türkiye'de verimli istihdam arttırmaya yönelik politikalar için yeterli alan var ve acilen eyleme geçmenin yüksek bir getirisi olacak.
Krizden önce, ücret dışı iş gücü maliyetlerini azaltan ve aktif iş gücü piyasası programlarının genişletilmesi için temel oluşturan bir iş gücü piyasası reformu yapıldığına işaret edilen raporda yer verilen diğer tespitler ise şöyle:
"Türkiye krize katı iş gücü piyasası düzenlemeleri ve işsizler için sınırlı koruma ile girmiştir. İşsizlik sigortası, kriz sırasında işsizler için sınırlı bir gelir koruması sağlamıştır. Asgari ücretlerdeki artış, muhtemelen iş kayıpları pahasına, kayıtlı sektördeki düşük ücretlilerin gelirini korumuş olabilir. Yeşil Kart Programı, kriz sırasında yoksul kayıt dışı aileler arasında sağlık hizmeti kullanımının korunmasına katkıda bulunmuştur."
AA