Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahvil fiyatlarındaki son dört yılın en geniş kapsamlı dalgalanma beklentileri ve 9 ayın en düşük talepli tahvil ihalesi, tahvil piyasasının, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'ya duyduğu güvenin azaldığına yönelik sinyalleri artırıyor.

Opsiyon fiyatlarnda beklenen dalgalanmaların göstergesi olan Japonya'nın 10 yıllık tahvillerinin zımni  volatilitesi  önceki gün yüzde 7.23 ile Kasım 2008'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Japonya'nın Salı günü 20 yıllık tahvil ihalesindeki talepler Ağustos 2012'den bu yana en düşük seviyesindeydiç ABD Hazine tahvillerindeki fiyat dalgalanma beklentisi 30 Nisan'da yüzde 3.61'den yüzde 5.06'ya çıktı.

BOJ'un para politikasına duyulan güvenin sarsılmaya başlandığını söyleyen Mizuho Securities Co.'nun piyasa ekonomistlerinden Toru Suehiro, "Şüphe, para politikasının en büyük düşmanıdır" dedi.

BOJ'un Nisan'da 15 yıldır devam eden deflasyonu sonlandırmak için tahvil alımlarını ikiye katlamasına rağmen, Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizlerinin getirisi geçtiğimiz hafta yüzde 1 ile 1 yılın zirvesine tırmandı. Kuroda bu hafta ekonomik toparlanmayla birlikte olması hâlinde finansal sistemin faizlerdeki artışla başa çıkabileceğini söylese de, tüketici fiyatlarındaki düşüş devam ederken mortgage ve kurumsal borçlanma maliyetleri tırmanmaya başladı.