Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de beklenenden daha az ikinci el konut alımı için kontrat imzalanırken, sınırlı stokların konut sektöründe daha fazla ilerlemenin önüne geçtiği sinyali verildi.

Mart ayında yüzde 1.5 yükseliş kaydeden askıda konut satışları Nisan ayınjda yüzde 0.3'lük bir yükseliş gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı bu artışın geçtiğimiz ayın rakamına eşit olacağı yönünde gerçekleşti.

İşgücü piyasasındaki toparlanma ve borçlanma maliyetlerinde yaşanan düşüş ile istikrarlı bir seyir izleyen konut talebi, bu sektörün ekonomi için güç kaynaklarından biri olmaya devam edeceğini gösterdi. Öte yandan yükselen konut fiyatlarının daha fazla ABD'liyi konutlarını piyasaya sürmek adına ikna edebileceği bekleniyor.

Pittsburgh'da bulunan PNC Financial Services Group Inc. kıdemli ekonomisti Gus Faucher, "Konut almayı erteleyen ABD'liler tarafından bastırılmış bir talep var. Konut sektörü aynen şimdi olduğu gibi 2013 ve 2014 yıllarında ekonomi için bir güç kaynağı olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan 42 ekonomistin askıda konut satışları tahminleri yüzde 1.1 ve yüzde 5.5 artış arasında değişiklik gösterdi.

Ekonomistler askıda konut satışlarının ileriye yönelik kontratları yansıtmasından dolayı önemli bir gösterge olduğunu belirtiyor.