Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:50'de güncellendi)

ABD hisseleri, bugün açıklanan verilerin ekonomide beklenenden daha az büyüme meydana geldiğini göstermesi ve işsizlik başvurularının Fed'in teşviklere devam edeceği söylentilerini ateşlemesiyle, Dow Jones endeksinin son dört haftada en büyük düşüşü yaşamasının ardından yükseldi.

Standard & Poor's 500 Endeksi'nde işlem gören 10 grup arasında finans şirketleri yüzde 1.4 ile en fazla yükselişi yaşadı. Dow Jones endeksinde ise America Corp., yüzde 2.9 artışla en büyük sıçramayı gerçekleştirdi. NV Energy Inc., Warren Buffet'in MidAmerican Energy Holdings Co. firmasının şirket için 5.6 milyar dolar ödemeye hazır olduğunu açıklamasının ardından yüzde 23'lük bir sıçrama gerçekleştirdi. Clearwire Corp. ise Dish Network Corp.'un şirkete teklifini artırmasıyla yüzde 23 tırmandı.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.7 artarak New York saati ile 14:00'da 1,660.07 puana yükseldi. Dow Jones ise 85.17 puan, yani yüzde 0.64 artışla 15,387.97 puan oldu. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 gün ortalamasının yüzde 5 aşağısında seyretti.

Federated Investors Inc. fon yöneticisi Matthew Kaufler, "Bugünün istatistiklerinden çıkarılması gereken, parasal genişlemenin (QE) mevcut şekliyle korunacağı yönünde bir eğilimin devam edeceği. Bu algı devam ettiği sürece, finansal varlıklara etkisi olumlu olacaktır" yorumunu yaptı.

S&P 500 geçen haftayı, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ekonomi genişlemeye devam ederse merkez bankasının parasal genişlemeyi azaltabileceğini açıklaması ile yüzde 1.1 düşüşle kapatmıştı. Bu hafta içerisinde açıklanan veriler, Tüketici Güveninin 2008'den bu yana en yüksek seviyeye tırmandığını ve konut fiyatlarının son 7 yıldaki en büyük sıçramasını yaşadığını ortaya koymuştu.

(21:50'de güncellendi)