Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da tüketici fiyatları Nisan'da 6. ayında da düşüş kaydederek, deflasyonla mücadele eden ülkenin başbakanı Shinzo Abe'bin ekonomiyi canlandıracağına duyulan güveni sürdürmesinin zor olacağını gösterdi.

Dünyanın en büyük 3. ekonomisinde gıda hariç tüketici fiyatları Nisan'da beklenti dahilinde yıllık bazda  yüzde 0.4 düştü.

Tokyo Borsası'nı düzeltmeye götüren bu haftaki düşüş, Abe'nin parasal ve maliye ayağı olan 3 aşamalı ekonomi planındaki kamu ve yatırımcı güvenini kazanmanın önemine dikkat çekti. Japonya Merkez Bankası fiyatlardaki düşüşün şu anda yüksek enerji ve dayanıklı tüketim malı maliyetlerinden ötürü bir süre daha devam etmesini bekliyor. BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda yüzde 2 enflasyona ulaşmaya çalışıyor.

Fiyatlardaki düşüşün büyük oranda geçtiğimiz yıldan kalan teknik nedenlerden kaynaklandığını belirten JP Morgan Chase&Co.'nun kıdemli ekonomistlerinden Masamichi Adachi, yine de bunun Kuroda'nın hedefine ulaşmakta zorlanacağı gerçeğini değiştirmeyeceğini söyledi. Adachi, yatırımcıların önümüzdeki ay Abe'nin büyüme önlemlerine odaklanacağını dile getirdi.

Satış vergisi artışının etkisi dışında kalan fiyatların Nisan 2015'te başlayan mali yılda yüzde 1.9 artacağını öngördü.