Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankasından çok fazla şey talep edildiğini söyleyen Fed eski başkanlarından Paul Volcker, bankanın bu nedenle görevlerini yerine getiremeyeceğini belirtti.

New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmasında fiyat istikrarı ve tam istihdam olarak ifade edilen merkez bankalarının çifte hedeflerinden konuşmanın her zaman "moda" olduğunun altını çizerek, "Moda ya da değil; bu görevi hem operasyonel olarak karmaşık, hem de hayalci buluyorum" dedi.

İşsizlik oranı yüzde 7.5'te seyretmeye devam ederken Fed Açık Piyasa Komitesi 1 Mayıs'Ta enflasyon ve istihdam piyasasındaki değişikliklere göre aylık tahvil alımlarını artırıp azaltacağını söyledi.

Politika yapıcılar aylık 40 milyar dolarlık mortgage ve 45 milyar dolarlık Hazine tahvili almaya devam ediyor.

Fed'den hatalı rehberlik edilmiş mali politikalarını desteklemesi, yapısal dengesizliklerle ilgilenmesi, bitmez istikrar, büyüme ve tam istihdam çerçeveleri çizmesi gibi çok fazla şey beklendiğini söyleyen Volcker, bunların hepsini aynı anda yerine getirilemeyeceğini söyledi. Eski Fed Başkanı, bu çabaların Fed'in fiyat istikrarı gibi temel sorumluluklarını gözden kaçırmasına neden olduğunu dile getirdi.