Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin beklenenden kötü gelen ekonomik büyüme ve işsizlik maaşı başvurularının, Fed'in teşvikleri aynı şekilde devam ettireceği spekülasyonunu artırmasıyla New York Borsası yükseldi; Dow Jones Endeksi 4 haftanın en sert düşüşünden toparlandı.

Standard&Poor's 500 Endeksi'nde yer alan finansal şirketler yüzde 1.1 yükselerek, 10 sektör grubu arasındaki kazançlara öncülük etti. Bank of America Corp. yüzde 2.6 artışla Dow Jones'a öncü  oldu. NV Energy Inc., Warren Buffett'ın MidAmerican Energy Holdings Co. şirketinin Nevada'nın en büyük kamu hizmeti şirketine 5.6 milyar dolar ödeyeceğini söylemesi sonrasında yüzde 23 primlendi. Clearwire Corp.,Dish Network Corp.'un şirkete verdiği teklifi artırmasının ardından yüzde 29 oranında ralli yaptı.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.4 kazançla 1,654.41 puana, Dow Jones Endeksi de yüzde 0.1 artışla 15,324.53 puana yükseldi. Amerikan borsalarında 6.5 milyar hissenin el değiştirmesiyle işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 3.7 üzerinde seyretti.

Bugünkü verilerdeki düşüşün, QE konuşmalarının devam edeceğini gösterdiğini belirten Federated Investors Inc.'in fon yöneticilerinden Matthew Kaufler, bu algı sürdükçe finansal varlıkların olumlu etkileneceğini söyledi.

S&P 500 Endeksi geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin, verilerdeki ilerlemelerin devam etmesi hâlinde merkez bankasının parasal teşviklerin hızının azaltılabileceğini söylemesiyle yüzde 1.1 düşmüştü. ABD'de bu haftanın başlarında açıklanan veriler Tüketici Güveninin 2008'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandığını ve konut fiyatlarının da 7 yılın en büyük sıçramasını yaptığını göstermişti.