Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:40'te güncellendi)

Altın, dolardaki sıçramanın metalin alternatif yatırım olarak çekiciliğini azaltmasının ardından, son iki haftanın zirvesinden düştü.

ABD para biriminin altı önemli para karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi, Euro Bölgesi'nde işsizlik oranının Nisan ayında rekor seviyeye çıkması ile birlikte, yüzde 0.4 kadar yükseldi. Altın, hisse senetlerinin ralli yapması, doların güçlenmesi ve Fed'in teşviklerin hızını yavaşlatabileceği endişesi ile bu yıl yüzde 16 düştü.

Chicago'da Integrated Brokerage Services LLC baş dealerı Frank McGhee, "Doalr güçlü, bu nedenle altını tekrar aşağı itiyor," dedi ve Erken saatlerde küçük çaplı bir teknik ralli vardı, ancak gün sonunda, bu ralliler realiteden ziyade bir umut gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, ons başına 1,421.60 dolar ile 15 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,407.70 dolara geldi. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.5 yükseldi ve ard arda ikinci haftayı da kazançla geçmeye yönlendi.

China Gold Association, dünyanın Hindistan'dan sonra en büyük altın tüketicisi Çin'de altın talebinin, metalin ayı piyasasına girdiği Nisan ayındaki hızlı düşüşünün ardından, bu yılın ikinci yarısında yavaşlayabileceğini kaydetti. Altın destekli exchange traded fonlardaki (ETF) altın varlıkları dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 2,152 tona inerek Haziran 2011'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Temmuz vadeli gümüş kontratları yüzde 1.7 düşerek ons başına 22.305 dolara indi ve 15 mayıs'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmeye yönlendi.

(16:40'te güncellendi)