Advertisement
HABERLER ABONE OL

Batı Teksas petrolü, ABD'de petrol stoklarının 80 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktığını gösteren veri sonrası, üst üste üçüncü hafta kayıp yaşamaya hazırlanıyor. OPEC'in bugün gerçekleştirilecek olan bu yılın ilk toplantısı öncesi bazı grup üyeleri, Brent petrolü 100 dolar civarıonda seyrederken, OPEC'in üretim kotasını değiştirmeyebileceğini kaydetti.

Petrol kontratları New York'ta, dün yüzde 0.5 yükselmesinin ardından fazla değişmedi. ABD'de resmi rakamlara göre, petrol stokları geçen hafta 3 milyon varil yükselerek 397.6 milyon varile çıktı. Bu rakam, en az 1931'den bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Bloomberg'in anketine göre, stoklarda düşüş olması bekleniyordu. Irak Petrol Bakanı Abdul Kareem al-Luaibi, OPEC toplantısının yapılacağı Viyana'da yaptığı açıklamada, arz ve talep arasında denge olduğunu ve bunun fiyatlardaki istikrarda yansımasını bulduğunu söyledi.

Sydney'de emtia haber bülteni Barratt’s Bulletin'in CEO'su ve yatırımcıların 92.50 dolar civarında Batı Teksas petrolü alacağı tahmininde bulunan Jonathan Barratt, "Neden bu seviyelerde olduğumuz fazla bir anlam taşımıyor," dedi ve "Stoklar artmaya devam ediyor ve OPEC muhtemelen üretim kotasını değiştirmeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex elektronik işlemlerinde, 11 sent yükselerek, Singapur saati ile 13:30'da, varil başına 93.72 doalra geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 58 altındaydı. Kontrat dün 48 sent artarak 93.61 dolara çıktı. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.5 düştü ve Nisan ayındaki yüzde 3.9'luk kaybının ardından bu ay fazla değişmedi.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 8 sent yükselerek, varil başına 102.27 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile ABD göstergesi Batı Teksas arasındaki fiyat farkı, dünkü seviyesi olan 8.58 dolardan bugün 8.54 dolara geldi. Bu fark üçüncü ay ard arda daralma göstermeye yöneldi.