Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(17:25'te güncellendi)

Euro, Almanya'daki parekende satışlarının düştüğü ve Euro Bölgesi işsizlik oranının yükseldiği verilerinin ardından bölge tahvillerine olan talebin zayıflamasıyla, dolar karşısında son üç haftanın en yüksek seviyesinden geriledi.

Dolar, gelirlerin durgunlaşmasıyla ABD tüketici harcamalarının Nisan ayında beklenmeyen düşüşü sonrasında yükseldi. Avrupa'nın ortak para birimindeki dalgalanmaları yansıtan gösterge, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Ignazio Visco tarafından AMB'nin harekete geçmek için hazır bir şekilde beklediğini söylemesiyle iki ayın en yükseğine tırmandı. Yen, Japonya hisselerindeki gerileme sonrasında 16 büyük para birimi karşışında haftalık kazanca doğru ilerliyor. Güney Afrika para birimi rand, ülkenin ticaret açığının genişlediğini göstermesi beklenen veriler öncesinde zayıfladı.

Frankfurt'ta bulunan DZ Bank AG Döviz stratejisti Sonja Marten, "Avrupa'da pek fazla iyimser rakam görmedik ve bu açıkça Euro üzerinde ağırlık yaratıyor. Euro Bölgesi'nin görünümü hâlâ oldukça bulanık, bu nedenle euro için herhangi bir yükseliş limitli olacaktır" yorumunu yaptı.

Euro yüzde 0.4 düşerek New York saati ile 08:37'de 1.3002 dolar oldu. Dün 1.3061'e yükselerek 9 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü. Euro yen karşısında ise yüzde 0.7 düşerek 130.56 yen seviyesine geriledi. Yen, dolar karşısında yüzde 0.4 güçlenerek 100.37 dolara yükseldi.

Marten'in görüşüne göre, euro önümüzdeki bir yıl içerisinde 1.21 dolar seviyesine düşecek.

Almanya'daki perakende satışları Mart ayından bu yana yüzde 0.4 düşüş yaşamıştı, Mart ayında ise yüzde 0.1 geriledi. Ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.2 yükseleceği yönündeydi.

(17:25'te güncellendi)