Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın Amerikan ekonomisinde sürdürülebilir ilerleme kaydetmesi hâlinde teşvik programını azaltmaya başlayacağını söylemesinin ardından yatırımcıların bölge varlıklarından paralarını çekmeye başlamasıyla Asya paraları 1 yılın en sert aylık düşüşünü kaydetti.

ABD'de Tüketici Güveninin 5 yılın zirvesine tırmanmasıyla Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi Mayıs 2012'den bu yana en sert düşüşünü yaptı. Çin'in imalatının Mayıs'ta daraldığını gösteren rapor üzerine yabancı fonlar Endonezya, Tayvan, Tayland ve Filiğin varlıklarında bu hafta net satışçı oldu. Küresel yatırımcılar 29 Mayıs'ta sonlanan haftada gelişen piyasa tahvil fonlarından 224 milyon dolar çekti.

Amerika'daki toparlanmanın iyi ve sürdürülebilir görünmesi hâlinde Fed'in sıkılaştırmaya gidebileceğini söyleyen CIMB Investment Bank Bhd.'nin Döviz stratejistlerinden Suresh Kumar Ramanathan, beklentilerin dolardan yana kaydığını ve Asya paralarında satışa geçildiğini belirtti.

Hint rupisi, ABD doları karşısında yüzde 4.9 değer kaybederek 56.555 seviyesinden 11 ayın en düşüğünü kaydetti. Tayland bahtı yüzde 2.8 zayıflayarak 30.19'a, Filipin pezosu da yüzde 2.7 düşüşle 42.313'ten 11 ayın en düşüğüne geriledi. Asya Dolar Endeksi yüzde 1.2 kayıpla 116.9 puana indi.