Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan piyasası aralıksız yükseliş içerisinde olduğu 7 günün ardından cumartesi günü haftaya düşüşle başladı. Suudi piyasalarının kapalı olduğu Perşembe ve Cuma günlerinde küresel piyasaların sert geri çekilmeler yaşamış olmasının etkileri hissedildi.

Bir önceki hafta yayınlanan IMF raporunda Suudi Arabistan'ın 2013 büyüme beklentisinin %4.4’e düşürüldüğü açıklanmıştı. Bu açıklamanın etkilerinin de devam etmesiyle Suudi piyasası haftanın ilk gününde moralsiz seyretti. Ancak piyasa 3.işlem gününden itibaren toparlanmaya başladı. Çarşamba günü kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Suudi Arabistan'ın kredi notunu ayni seviyede bırakırken, kredi görünümünü durağandan pozitife yükseltti. S&P’den gelen haber ve bankaların 2.çeyrek kârlılıklarına yönelik iyimserlikle beraber Suudi Arap Tadawul Endeksi haftanın son 2 gününü yükselişle kapattı.  

Dubai piyasası, Suudi Arabistan gibi haftaya düşüşle başladı. Fakat DFM endeksi de 2. işlem gününden itibaren haftanın kalanında yükseliş içerisindeydi. Yaşanan düşüşler sonrası piyasadaki bazı hisselerin değerlemelerinin düşmesi ve yatırımcılar için çekici hale gelmesi haftanın devamındaki alım dalgasında etkili noktalardan biri oldu. Hükümetten gelen açıklamaya göre 2015`e kadar yıllık ortalama %4.6 büyümesi beklenen Dubai ekonomisindeki iyileşmenin bazı Dubaili şirketleri de halka arza hazırladığı düşünülüyor. Bu beklentilerle haftanın son işlem gününde %1.2 yükselen DFM endeksinin yılın başından bu yana artışı 45.9% seviyesine ulaşmış oldu.

Katar Merkez Bankası başkanı, pazartesi günü yaptığı açıklamada son günlerde Döviz çıpasına yönelik çıkan spekülasyonları hedef aldı. Hidrokarbon bağımlılığı azalana kadar döviz çıpasında herhangi bir değişiklik yapılmayacağını belirtti. Finansal piyasaların derinleştiği bu ortamda şimdilik böyle bir değişiklik planlanmamış olsa da ileride konuşulabileceğini söyleyerek de konu hakkında ılımlı bir tavır sergilemiş oldu. Analistler yılın başından bu yana yükselişi %10’a yaklaşan Katar piyasasının bölgedeki Kuveyt, Dubai ve Abu Dhabi gibi piyasalarla karşılaştırıldığında zayıf olan performansını güçlendirmeye ve getiri anlamında bu piyasaları yakalamaya çabaladığını belirtiyorlar. Katar Borsası Çarşamba günü son 28 ayin zirvesine yükselmesinin ardından haftanın son işlem gününü de artıda tamamladı.

Haftanın ilk 3 günü yükselişine devam eden Kuveyt borsası, Çarşamba ve Perşembe günleri düşüşteydi. Genel bir kar satışı baskısı olan endekste sektörler bazında bakıldığında belirgin bir sektörün düşüşe onculuk ettiğini söylemek zordu. Son 2 işlem günündeki düşüşlerine rağmen endeks halen yılın başından bu yana elde ettiği %39.9’luk yükselişiyle en iyi performans gösteren bölge piyasalarından biri konumunda.  

Israil Merkez Bankası Pazartesi günü bu ay içerisinde 2. kez faiz indirimi yaptığını açıkladı. Yine 25 baz puanlık yapılan yeni indirimle birlikte gösterge faiz oranı %1.5`a duşmuş oldu. Yavaşlayan ekonomik büyüme ve aşırı değerlenen sekel ile basa çıkmaya çalışan Merkez Bankası'nın bu adimi atması bekleniyordu.
Bahreyn ile birlikte Ortadoğu'nun en küçük ekonomilerinden biri olan Ürdün'ün, Amerikan hükümeti garantisiyle bono ihracından bu yıl 2 milyar dolar elde etmeyi planladığı haberleri öne çıktı.

Bir yandan Mısır'dan gelen gaz arzının sekteye uğramasıyla artan enerji harcamaları, bir yandan da 500,000`den fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmanın getirdiği maliyetle beraber ülke ekonomisinin yara aldığı belirtiliyor. Ülkenin bu bono ihracını bütçe açığını finanse etmek amacıyla kullanabileceğine dikkat çekiliyor. Hafta boyunca düşüşler yasayan Ürdün piyasası bu haber sonrası sadece haftanın 2.işlem gününü yükselişle kapatabildi.

Haftanın son işlem gününde dikkat çeken açıklamalardan biri Tunus Merkez Bankası’ndan geldi. Merkez Bankası Dinarın rekor düşük seviyesi karsısında bu ay ülkenin döviz piyasasına müdahale ederek, 17 Mayıs haftasında 524 milyon dolar sattığını açıkladı.  

 

Senem Dündar (sdundar@bloomberg.net)

Bloomberg HT Dubai Temsilcisi