Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Altın Derneği Genel Sekreteri Zhang Bingnan dünyanın en büyük ikinci altın alıcısı Çin'de sarı metale olan talebin Nisan ayındaki yükselişin ardından yılın ikinci yarısında gerileyebileceğini söyledi.

Zhang, "Nisan ayı ve Mayıs ayındaki gibi bir çılgın alım tekrar edilmeyecek" dedi ve bu yılın sonunda gerçekleşecek festival ve düğünler için alınacak altının Nisan ayında yaşanan fiyat düşüşü sonrasında erkene alınmış olabileceğini belirtti.

Altın fiyatları ABD merkez bankası Federal Reserve tarafından teşvik önlemlerinin azaltılabileceği söylentisiyle bu yıl genelinde yüzde 15 düşerek 12 yıllık yükselişine 2012 yılında son verdi. Öte yandan bazı yatırımcılar altının enflasyona karşı değer kaynağı özelliğine de güvenini yitirmiş bulunuyor. Altın, Çin'deki düğünler ve nişanlarda uzun ve mutlu bir hayat temennisi olarak merkezi bir rol oynuyor.

Zhang, Çinli tüketicilerin Nisan 15 itibariyle yüzde 14 değer kaybeden altın için doğan satın alma fırsatından yararlanarak mücevher, külçe ve sikke altın alımlarını yoğunlaştırdığını belirtti. Zhang aynı zamanda altının bu yıl daha fazla düşüp düşmeyeceğine yönelik belirsizliğin Çin'de bazı yatırımcıları yılın ikinci yarısında sarı metalden uzak durmaya zorlayabileceğini söyledi.

Altın, rekor seviyeyi gördüğü Eylül 2011'den 16 Nisan'a kadar yüzde 31 gerilerken, son 2 yılın en düşük seviyesi olan 1,321.95 doları görmüştü. Sarı metalin onsu Şanghay saatiyle 11:30'da 1,419.25 dolardan işlem gördü.