Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(12:55'te güncellendi)

Yurtiçi piyasalarda tahviller, son günlerdeki protesto gösterileri ile birlikte piyasalardaki sarsıntıdan bir gün sonra sıçrama yaparken, faizler rekor hızda düşüş gösterdi ve Türk Lirası ve hisse senetleri hızlı yükselişler gösterdi.

Gösterge iki yıl vadeli tahvillerin faizi 67 baz puan düşerek, en az sekiz yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve İstanbul saati ile 10:53'te yüzde 6.11'e indi. Faizler dün 71 puan yükselmiş ve Bloomberg'in verileri derlemesinin ardından en hızlı bir günlük yükselişini göstermişti. Borsada hisse senetleri gösterge endeksi, dün yüzde 10 ile son 10 yılın en keskin düşüşünü göstermesinin ardından bugün yüzde 4 ile 16 ayı aşkın sürenin en hızlı yükselişini gösterdi. Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) endeksi ilk seansı önceki kapanışa göre 2.697,16 puanlık yükselişle 79.680,81 puandan tamamladı.

Protesto gösterileri, Başbakan Recep tayyip Erdoğan'ın üç gün sürecek yurtdışı gezisinin ilk durağı olan Fas'as hareket ettiği dün gece, aralarında İstanbul ve Ankara'nın bulunduğu çeşitli şehirlerde devam etti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bugün Cumhurbaşkanı Abdulah Gül ile yaptığı görüşmeden sonraki açıklamasında, şiddet içermeyen eylemleri saygı ve sağduyu ile karşıladıklarını ve toplumun ortak arzusunun sokaklara huzur ve güvenin hakim olması olduğunu söyledi.

İstanbul'da Taaleri Wealth Management CEO'su İsmail Erdem, Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede, "Umarım, bugünkü basın toplantısında yapılan açıklamalar insanları sakinleştirir," dedi ve "Protestolar sürüyor, ancak en azından, dün gece artmadı. Bu durum, piyasaların yatışmasına yardımcı oldu" yorumunda bulundu.

Türk Lirası son 17 ayın en düşük seviyesinden yükseldi ve dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak 1.8745 seviyesine çıktı ve beş günlük düşüşünü tersine çevirdi.

(12:55'te güncellendi)