Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, dünyanın ikinci en büyük madeninin kapatılmasının arzı olumsuz etkileyeceği endişesinin artması ile birlikte, son üç günde ilk kez yukarı yönde hareket etti. Kalay, dünyanın en büyük ihracatçısı Endonezya'da küçük madenlerin faaliyetlerini durdurmasının ardından değer kazandı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.5 yükselerek, Seul saati ile 15:09'da, ton başına 7,368.25 dolara çıktı. Temmuz vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 yükselerek pound başına 3.3335 dolara geldi.

Hükümetin resmi yetkilisi, Freeport McMoRan Copper & Gold Inc.'nin Endonezya'daki Grasberg madeninin bağımsız soruşturma sonuçlanana kadar kapalı kalacağını kaydetti. Hükümet, soruşturmanın üç ay alabileceğini belirtti.  Metal Bulletin'in verilerine göre, Şanghay'daki bakır alıcıları, LME vadelilerinden ton başına 135 dolar daha fazla ödüyor. Bu fark geçen yıl 55 dolar seviyesindeydi.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Grasberk madenindeki üretimin durmasından kaynaklanan arz yönlü endişeler, Çin'de talebin toparlanmakta olduğuna ilişkin bazı işaretlerin geldiği dönemde, devam ediyor," dedi ve "Çin'de bakır primleri yükseliyor ve bu orada talebin güçlü olduğu anlamına geliyor" yorumunda bulundu.

Grasberg madeninde 14 Mayıs'ta meydana gelen tünel çökmesi sonucu 28 madenci hayatını kaybetti ve 1 Haziran'da meydana gelen diğer bir kazada da bir kişi yaşamını yitirdi. Macquarie Group Ltd.'nin tahminine göre, bu madenin üç ay kapalı kalması arzı 140,000 ton azaltacak.

Bakır ayrıca, zayıflayan doların metallerin alternatif yatırım olarak cazibesini artıracağı beklentisinden de destek aldı. ABD para biriminin altı önemli para karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi dün Mart 2009'dan bu yana en hızlı kaybını yaşadı.

Kalay, LME'de, yüzde 0.7 yükselerek ton başına 21,000 dolara çıktı. Endonezya Kalay Madenciliği Birliği Başkanı Hidayat Arsani, Bangka adasındaki küçük çaplı madenlerin, polisin saldırı düzenleyeceği korkusuyla, üretimi Mayıs sonundan beri durdurduklarını kaydetti.

Ekim vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, fazla değişmeyerek ton başına 52,970 yuanda (8,631 dolar) kaldı.

LME'de, aluminyum, çinko, nikel ve kurşun düştü.