Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:56'da güncellendi)

Avrupa hisseleri, ABD istihdam verilerinin beklentilerden fazla artması sonrasında Stoxx Europe 600 Endeksi'nin dün yaşadığı kayıpları toparlamasıyla yükseldi.

Severn Trent Plc, bir konsorsiyum sonrasında yatırımcıların İngiltere kamu kuruluşlarını devralma işlemlerini artırması ile yüzde 2.5 ralli yaptı. İrlandalı ilaç üreticisi Elan Corp., Royaly Pharma'nın şirketi satın almak için yaptığı teklifi yükseltmesi sonrsında yüzde 5.3 kazanç sağladı. Royal KPN NV, Sanford C. Bernstein & Co. tarafından hisse notunun arttırılması sonucunda yüzde 6'lık sıçrayış gerçekleştirdi. Ipsen SA, Goldman Sachs Group Inc. tarafından şirket hisselerinin alınması tavsiyesi yapılmasıyla yüzde 2.1 değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.3 yükselerek günü 295.4 puandan kapattı. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, Fed'in Eylül civarında teşvikleri azaltabileceği spekülasyonunun artması ile birlikte, halen haftalık bazda yüzde 1.8 aşağıda.

Zürih'te bulunan Vontobel Asset Management'ın hisse ve emtia stratejisi şefi Anderas Nigg, "Düşük bir sayı, örneğin 90,000'in aşağısı, hisseler için çok kötü olabilirdi. Ayrıca çok iyi bir artış, örneğin 250,000'in üzerinde, Fed'in teşviklerden çıkması ihtimalini ateşleyerek yine kötü olabilirdi. Bu nedenle, beklenenden biraz daha iyi bir veri şu sıralarda umabileceğimizin muhtemelen en iyisi oldu" yorumunu yaptı.

ABD'de tarım dışı istihdam, Nisan ayında revize rakamla 149,000 arttıktan sonra Mayıs ayında 175,000'lik bir artış gösterdi.Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın 163,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı ise yüzde 7.5'ten yüzde 7.6'ya yükseldi.

(20:56'da güncellendi)