Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta Ortadoğu piyasalarında Katar ve BAE’nin gelişmekte olan ülke konumuna çıkarılmalarına yönelik beklentiler ve Mısır’da ay sonunda gerçekleşmesi muhtemel protestolar konuşuldu.

Suudi Arabistan piyasası haftaya yükselerek başlayıp bütün hafta bu yükseliş trendini korudu. Özellikle pazartesi günü Tadawul endeksi içerisindeki banka hisselerinin son 12 ayın zirvesine çıktığı görüldü. 2 yıldır düşük performans gösteren bu sektördeki hisselere yönelik düzeltme hareketinin, 2. çeyrek finansallarına bağlı olumlu beklentilerden daha etkili olduğu belirtildi.

Haftaya yükselişle başlayan Dubai DFM endeksi üzerinde hafta ortasında kâr satışları piyasaya hakim oldu. BAE piyasaları perşembe günü tatil dolayısıyla kapalıydı. HSBC’nin hafta başında yayınladığı raporda, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ın MSCI endeksinde gelişmekte olan ülke konumuna yükseltilebileceği belirtildi. Rapor sonrası neredeyse bütün hafta bu iki piyasada bu beklenti konuşuldu. Her iki ülke de piyasalara erişimin son dönemde artmaya başlamasına bağlı olarak böyle bir gelişmenin yaşanabileceği belirtildi. HSBC’nin raporunda muhtemel bir konumlama değişimi sonrası, Katar’a 430 milyon dolardan, Birleşik Arap Emirlikleri’ne de 370 milyon dolardan fazla likidite akışı gerçekleşebileceği öngörüsü yer aldı. Analistler şimdiden MSCI cephesinden böyle bir yükseltme kararı gelmesinin DFM endeksinde fiyatlamaya dahil edilmeye başlandığını belirtiyor. Bu olası kararda Abu Dhabi piyasası, gelişmekte olan ülke endeksleri içerisinde yer almazsa, piyasanın işlem hacmi olarak yeni bir dip seviyesi test etmesinin muhtemel olduğu belirtiliyor.

Katar piyasası HSBC raporu sonrasında yumuşak dalgalanmaların yaşandığı bir hafta geçirdi. Maliye Bakanı yabancı yatırımcıların Borsada işlem gören şirketlerde sahip olduğu hisse oranına ilişkin limitleri arttırmak amacıyla yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti. Ayrıca Katar piyasasının yabancı yatırımcılar için çekici hale gelmesi için büyük çaba harcadıklarını açıkladı. Bakanın, 12 Haziran’da açıklanması beklenen MSCI kararı öncesindeki açıklamaları dikkat çekti.

Bu hafta 4 gün işlem gören bir başka piyasa ise Kuveyt oldu. Pazartesi dışında diğer günlerde kayıpla kapanan piyasada geçtiğimiz hafta tetiklenen kâr satışlarının baskısı devam etti. Buna rağmen çoğunlukla satıcılı seyreden piyasaya yönelik iyimserliğin devam ettiği görülüyor. Analistler arasında düşüşlerin kısa vadeli olmasının beklendiği ve yükseliş dalgasını devam ettirecek istikrarın mevcut olduğu görüşleri var. Bu hafta yaşadığı düşüşlere rağmen Kuveyt endeksi yılın başından bu yana yüzde 35.3 yükselmiş durumda bulunuyor.

Mısır endeksi EGX30 hafta boyunca düşüşlere sahne oldu. Muhammed Mursi’nin göreve gelişinin yıl dönümü için ay sonunda yapılması planlanan protestolarda şiddetin artmasına yönelik endişeler şimdiden piyasada fiyatlanmaya başladı. Hükümete yönelik bilinen tatminsizliklerin yatırımcıların endişelerini yükselttiği belirtiliyor. IMF ile sürdürülen görüşmelerin bir türlü sonuca ulaştırılamamış olması da hâlâ piyasa üzerinde baskı yaratan önemli noktalardan biri olarak değerlendiriliyor. Haftanın son işlem gününde, yabancı rezervlerin son 16 aydaki en yüksek seviyesine ulaştığı açıklandı. Bir önceki ay 14.4 milyar dolar seviyesinde olan yabancı rezervlerin, Mayıs ayında 16 milyar dolara ulaşmış olduğu bildirildi. Katar’dan sağlanan fonların yardımıyla rezervlerin artmış olmasının IMF direktifleriyle paralel oluşu umut verici bulundu.   

 

Senem Dündar (sdundar@bloomberg.net)

Bloomberg HT Dubai Temsilcisi