Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Federal Reserve işgücü piyasası "gözle görülür derecede" iyileşinceye kadar tahvil alımına devam edeceğini açıklarken, "gözle görülür derecede" terimine henüz açık bir tanım getirmiş değil. İki eski Fed ekonomistine göre ise yetkililer bun rağmen bir alt sınır belirlemiş durumda.

Fed'in eski Parasal İşler Departmanı direktörü Vincent Reinhart, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin varlık alım hızını düşürmek için aylık 200,000'lik istihdam artışını görmeye ihtiyacı olduğunu belirtti. Departmanın eski bir araştırmacısı Roberto Perli ise merkez bankasının bu hızda bir istihdam artışını en azından yazın sonuna kadar görmeye ihtiyaç duyabileceğini belirtti.

Cornerstone Macro LP partneri Perli, "Bunu, ekonominin gösterdiği performansı devam ettirebileceğine dair bir işaret olarak alabilirler" derken, "Bu sebepten dolayı da varlık alım hızını düşürmenin ardında haklı nedenleri olur" ifadelerini kullandı.

Bu rakamlar, yatırımcıların Fed tarafından aylık 85 milyar dolarlık varlık alımının ne zaman azaltılabileceğine dair yaptıkları tahminlerde biraz daha net olmalarını sağlıyor. 10 yıllık tahvil faizleri varlık alımlarının düşürülmeye yakın olduğu spekülasyonuyla 1 yılın zirvesinde.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve Chicago Fed Başkanı Charles Evans, işgücü piyasasında güçlenme olarak kabul etmek için istihdam büyümesinin 200,000 civarında olmasını beklediklerini söyledi.