Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Taksim'de devam eden protestolar hakkında açıklamalarda bulundu.

Gösterilerin mevcut seviyesinin Türkiye'nin kredi notu için bir tehdit oluşturmadığını belirten kurum, "Yetkililerin protestolara nasıl yanıt verecekleri belirleyici olacak" dedi.

Fitch aynı zamanda Türkiye'nin daha fazla doğrudan yatırım çekme hedefinin sekteye uğrayabileceğini belirtirken, "Otoritenin protestolara karşılık verme konusundaki tavrı önem taşıyor" açıklamasını yaptı.  

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Gezi Parkı protestolarının mevcut seviyesinin Türkiye'nin kredi notu için tehdit oluşturmadığını ifade etti.

Fitch'ten yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye'de protestoların mevcut durumu kredi notu için tehdit oluşturmamaktadır. Huzursuzluğun seviyesi kredi notundaki politik istikrar toleransı içerisinde yer almaktadır. Protestoların ekonomik etkisi az" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Düşük politik istikrar ve özellikle Dünya Bankası'nın hesap verilebilirlik göstergeleri Türkiye'nin uzun zamandır ülke notu profili özelliklerinden biri halinde ve kredi derecelendirme değerlendirmelerinde zayıflık olarak görülmektedir" denildi.

Türkiye'nin 2014-2015 yıllarında oldukça yoğun bir seçim takvimi olduğunun belirtildiği açıklamada, "Türkiye'nin seküler muhalefeti sesini duyurmakta zorlanıyor. Arap Baharı ile paralellikler abartılmamalı. Şu ana kadar gösteriler, halkın eğitimli orta sınıfını kendisine çekti. AK Parti'nin demokratik meşruluğu ve güçlü bir parlamento çoğunluğu, iyi anket sonuçları mevcut" ifadelerine yer verildi.

Fitch'in açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Bütün bunlara rağmen, protestolar hükümetin anayasa reformu ve başkanlık için artırılmış güçler konusundaki duruşunu yeniden değerlendirmesine neden olabilir. Hali hazırda protestoların seviyesi son yıllarda Arap dünyasında yaşanan ekonomik bozulmaya neden olacak seviyede değil.

Türk ekonomisi son derece iyi bir performans sergiledi. Enflasyon düşerken, işsizlik oranı 2012 yılında son yedi yılın en düşük seviyesi olan yüzde 9,2 oranına indi. Türkiye'nin cari açığı, kısa vadeli borcu yüksek olsa da, ülke finansman açısından Lehman Brothers sonrası süreçte dirençli olduğunu kanıtladı. Küresel likiditenin bolluğu cari açık finansmanını destekledi ve uluslararası rezervler Nisan ayında yaklaşık 114 milyar dolara ulaştı"

Açıklamada, "Bütün bunlara rağmen, (süreç) otoritelerin protestolara nasıl karşılık vereceğine bağlı" ifadesi kullanırken, siyasi ve sosyal huzursuzluğun süreklilik arz etmesi turizm ve kısa vadeli sermaye girişlerini etkileyebileceği ve enflasyonu yükseltip, büyümeye zarar verebileceği ifade edildi.

Fitch Türkiye'nin kredi notunu kasım ayında yatırım yapılabilir seviye olan BBB-'ye yükseltmişti.