Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bartın'da İl Halk Sağlığı Müdürlüğünce yapılan araştırmaya çerçevesinde, 903 kamu çalışanını kapsayan araştırmada erkeklerin yüzde 32'si, kadınların ise yüzde 18'inin obez olduğu belirlendi.

Adliye, cezaevi, defterdarlık, jandarma, ve meteoroloji müdürlüğü gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 248 kadın ve 655 erkek üzerinde beden kitle indeksi ve bel çevresi ölçümüyle obezite taraması yapıldı.

Tarama sonuçlarına göre, erkeklerden yüzde 32'si ile kadınların yüzde 18'inin obez olduğu tespit edildi.

İl Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Demir,  obeziteyle mücadele kapsamında çeşitli aktivitelerle farkındalık oluşturmaya devam ettiklerini söyledi.

Kentteki kamu kurum ve kuruluşlarındaki personele yönelik kilo ile boyu kıstas alarak beden kitle indeksi ve bel çevresi ölçümüyle obezite taraması yaptıklarını ifade eden Demir, "Toplam 903 kişinin katıldığı araştırmada erkeklerin yüzde 32'si, kadınların ise yüzde 18’inin obez olduğunu tespit ettik. Bulunan değerler cinsiyet bazında ülkemizde ve dünyada yetişkinler üzerinde yapılan çalışmalardan farklıdır" dedi.

Demir, benzer çalışmalarının hemen hemen tamamında obezite konusunda kadınların oranının erkeklerden yüksek çıktığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bakanlıkça yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre, obezite görülme sıklığı erkeklerde yüzde 20, kadınlarda ise 41’dir. Bu önemli bir farklılıktır. Erkeklerde obezitenin yüksek görülmesi çoğunlukla büro işlerinde çalışmanın ve hareketli yaşamdan uzaklaşmanın bir sonucudur. Kadınların da benzer koşullarda çalıştığı düşündüğümüzde burada özellikle kadının dış görünüş için beslenmelerine, egzersizlerine daha çok dikkat ettikleri sonucunu çıkartmak mümkündür. "

-Obez personele mektup

Kamuda çalışan bireylerde yüksek tansiyon görülme sıklığının da erkeklerde daha fazla olduğunu dikkati çeken Demir, şöyle devam etti:

"Bu çalışmanın sonucunda insanlarda obezite arttıkça diyabet ve yüksek tansiyon hastalığının arttığı kanıtı teyit edilmektedir. Obez olanlara beslenmelerine ve kilolarına dikkat etmeleri, hareketli yaşama önem vermeleri gerektiğini belirten mektup gönderdik. Asrımızın hastalığı olan obezitenin kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, damar sertliğiyle birlikte felç ve ölümlere de neden olması, obeziteyle mücadele etmenin önemini vurgulamaktadır. Obezitenin çalışan kadınlarda, çalışmayan ve daha az eğitimli olan kadınlardan daha az olması, obezite mücadelesinde eğitimin önemini vurgulamaktadır. Özellikle büroda masa başı iş yapanlara yönelik hareket olanaklarının artırılması gerekmektedir."

AA