Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Mayıs ayında istihdam beklenenden daha hızlı bir artış gösterirken, işgücüne yeni katılımların ardından işsizlik oranı da 4 yılın en düşük seviyesinden tekrar yükseldi.

İstihdam geçtiğimiz ay 175,000 yükseliş kaydederken, Nisan ayı rakamı 149,000'e revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 163,000 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı yüzde 7.5'ten yüzde 7.6'ya yükseldi.

İstihdam piyasasında görülen ilerleme, şirketlerin mali sınırlılıklara rağmen yılın ikinci yarısında talebin artacağı yönünde iyimserliklerini koruduklarını gösteriyor. Öte yandan Fed yetkililerinin tahvil alımını azaltması için istihdam ve maaşlarda daha fazla artış görülmesi gerekiyor.

BNP Paribas SA ABD ekonomisti Yelena Shulyatyeva, "İşgücü piyasasında biraz ilerleme var ve önümüzdeki aylarda da benzer bir hareket bekliyoruz. Fed alımlara aynı oranda devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Perakendeciler Mayıs ayında istihdam artışı gerçekleştirdi. Aynı zamanda şirketler, eğitim ve sağlık hizmetleri, konaklama firmaları ve geçici yardım şirketleri de istihdam sağladı. İmalat sanayii üst üste 3. ay istihdam kesintisi gerçekleştirdi.

ABD'liler istihdam bulmaya devam ederken, yeterli maaş artışları henüz yaşanmıyor. Nisan ayında ortalama saatlik 23.88 dolar olarak gerçekleşen maaş oranları Mayıs ayında az bir yükselişle 23.89 dolar oldu.