Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonunun yöneticisi olan Bill Gross, Mayıs ayında işsizlik oranının dört yılın en düşük seviyesinden yükselmesinin ardından, Fed'in tahvil alımlarını azaltacak gibi görünmediğini belirtti.

Pacific Investment Management Co.'nun kurucusu Gross, "İşsizlik oranının artması ve maaşların oldukça kötüye gitmesi nedeniyle, bugünkü verilerin azaltmayla ilgili hiçbir şey söylemediğini düşünüyorum" diyerek ekledi; "Fed Başkanı Ben S. Bernanke azaltmaya gitmeyecek. Fakat bence er ya da geç, daha normal bir ekonomiye kavuşmak için, Fed faizleri normal seviyelere yükseltmek zorunda kalacak."

ABD'de tarım dışı istihdam, Nisan ayında revize rakamla 149,000 arttıktan sonra Mayıs ayında 175,000'lik bir artış gösterdi.Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın 163,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı ise yüzde 7.5'ten yüzde 7.6'ya yükseldi.

Bernanke, 22 Mayıs'ta verdiği bir röportajda, iş sektörü piyasasında istikrarlı bir büyüme görüldüğü takdirde, Fed'in aylık 85 milyar dolar tutarındaki hazine tahvili ve mortgage tahvili alımlarını ilerleyen birkaç toplantıyla birlikte azaltabileceğini söylemişti.

Bloomberg anketine göre ekonomistler, Fed'in aylık tahvil alımlarında ne kadarlık bir azaltma yapacağı tahminlerini düşürdüler.