Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL


ABD'de beklenenden iyi gelen tarımdışı istihdam verisinin, ekonominin genişlemeyi sürdüreceğine işaret etmesiyle New York Borsası yükseldi; Standard&Poor's 500 Endeksi Ocak'tan bu yana en iyi 2 günlük kazancını kaydetti.

Boeing Co., Walt Disney Co. ve American Express Co. yüzde 2.4'ün üzerinde primlenerek Dow Jones Endeksi'nde yer alan döngüsel hisselerdeki kazançları devam ettirdi. Wal-Mart Stores Inc., tahvil geri alım programını onaylamasının ardından yüzde 0.9 yükseldi. Gap Inc. aynı mağaza satışlarının Mayıs'ta beklentinin üzerinde artmasının ardından yüzde 2.7 yükseldi. Iron Mountain Inc., gayrimenkul yatırım tröstüne dönüşmesinin vergi denetimlerine takılması sonrasında yüzde 16 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.3 kazançla 1,643.38 puana çıktı. Endeks son 2 günde yüzde 2.1 oranında ralli yaparak bu haftayı yüzde 0.8 yukarıda tamamladı. Dow Jones Endeksi yüzde 1.4 artışla 15,248.12 puana yükseldi. Amerikan borsalarında 6.4 milyar hissenin el değiştirmesiyle işlem hacmi 3 aylık ortalamaya paralel seyretti.

İstihdma verisini olumlu bulan Wells Fargo Advantag Funds'ın baş portfy stratejisti Brian Jacobsen, yatırımcılara ekonominin Fed'in tahvil alımlarını azaltmasını gerektirecek kadar hızlı büyümediğini gösterdiğini söyledi.

Fed'in teşvikleri ve beklentinin üzerindeki kazançlar Amerikan borsalarına boğa piyasasının 5. yılını yaşatıyor. S&P 500 Endeksi 2009'da kaydettiği 12 yılın en düşüğünün yüzde 143 üzerinde seyrediyor. Endeks Fed Başkanı Ben Bernanke'nin merkez bankasının istihdam piyasasında reel ve sürdürülebilir ilerleme görmesi hâlinde tahvil alımlarını azaltmaya başlayabileceklerini söylemesinin bir gün öncesi olan 21 Mayıs'ta rekor düzeye tırmanmasından bu yana yüzde 1.5 düştü.